За спешни разпореждания на Щаба или правителството за обезвреждане на

...
За спешни разпореждания на Щаба или правителството за обезвреждане на
Коментари Харесай

Ревизоро: С вързани ръце сме за заразните отпадъци и водата на Перник без извънредния закон

За незабавни разпоредби на Щаба или държавното управление за неутрализиране на заразните боклуци от ковид и за снабдяването на Перник с вода настоя екоминистърът Емил Димиторв. Той е безапелационен за инсинератора за изгаряне на рисковите боклуци: " Трябва заповед от Щаба или Министерския съвет, или Законът да влезе в действие. Иначе сме с вързани ръце ", а за водата на Перник, че “Министерският съвет да вземе решение без значение, че не са си плащали, без значение, че нямат право, до момента в който трае рецесията да получат вода по форсмажорен спешен метод “ .
В изявление за Канал 3, Димитров изясни, че забавянето на Закона за ограниченията и дейностите на изключителното състояние връзва ръцете на Министерство на околната среда и водите, което е притежател на единствения инсинератор за рискови болнични боклуци – този, който е към " Александровска болница " и се намира в центъра на София. Припомняме, за решаването на казуса министърът предложи промени в Закона за публичните поръчки, което беше възприето, само че влизането в действие на закона се забавя, поради наложеното несъгласие от президента.
Проблемът би трябвало да се реши незабавно , безапелационен е Димитров. " Все още няма заповед, която да регламентира какво да стане ", сигнализира той и предизвести, че в случай че софийския инсинератор се претрупа, няма по какъв начин да бъде подписан контракт с другия, който е частен, визирайки този в Девня.
Трябва да се предотврати формиране на опашки от камиони с рисковите боклуци, би трябвало и екипите, които оперират в инсинератора да бъдат снабдени с персонални защитни средства, означи още министърът.
" Целта е когато докарат отпадъците от ковид да сме сигурни че можем незабавно да ги изгорим, без да чакат. Но не е минал законът през Народно събрание и не можем да подпишем какъвто и да е контракт ", уточни той и прикани по-бързо да се одобри и влезе в действие закона.
Според министър Димитров, РЗИ би трябвало през кметове и регионалните шефове да предупредят лицата, които са си у дома под карантина – техния боклук да не отиде в общия.
За водата на Перник той сигнализира, че съгласно нормативната база не могат да получат вода, тъй като имат задължения и изрази оскърбление, че локалните управляващи и ВиК Перник още от януари -  40 дни, не са подали документи за позволение. " Нямат позволение, тъй като имат задължения и го крият ", разяснява министърът.
Софийска вода не може да даде вода на Перник, в случай че няма насреща позволителен режим, уточни той. " ВиК Перник би трябвало да има позволение. Ако има задължения – не може да получи вода ". Според димитров ВиК Перник нямат виновност, тъй като са наследили задълженията.
Решението съгласно министъра е или опростяване на задълженията или форсмажорно позволение.
След като ВиК е към Министерство на регионалното развитие, би следвало Министерство на регионалното развитие да подаде до Министерски съвет документите, позволи Димитров.
" Грехота ще е да пуснеш за 72 часа водата и да я спреш ", акцентира той.
" Премиерът ще им позволи, само че някой би трябвало да на прави предложение, да го изясни ", добави Димитров и означи, че казусът с дълга остава и касае и други ВиК.
Още: " Светкавично и единомислещо правна комисия поддържа ветото на президента по Закона за изключителното състояние "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР