За сметка на безпрепятственото пътуване до българското Черноморие, сложното преминаване

...
За сметка на безпрепятственото пътуване до българското Черноморие, сложното преминаване
Коментари Харесай

Хотелите в тази любима на българите дестинация за море хлопнаха кепенците

За сметка на безпрепятственото пътешестване до българското Черноморие, комплицираното прекосяване през гръцката граница и множеството изисвания отхвърлиха много хора от беломорските плажове, написа " ".

Oт влизaщитe пасажери ce изиcквaт както PСR тecтoвe, нaпрaвeни дo 72 чaca прeди приcтигaнeто, по този начин и авансово деклариран по интернет QR код за прекосяване. В това число - гръцки жители, чужденци с документи за работа в Гърция, притежатели на парцели. За деца до 10-годишна възраст тест не се изисква. Той трябвa дa e нaпрaвeн в cтрaнaтa нa прoизхoд, a нe в Гърция.

Всичко това значи спомагателен разход за почивката, както и редене за проби, а пък и бъркането в носа и гърлото не е изключително прелестно. Опашките на границата с южната ни съседка не понижават през уикенда - дали поради бавното регулиране на всеки QR код, поради повторните проби, които се вършат на място на определени пасажери, или пък поради новите правила за връчване на фишове от КАТ.

"След като изпълних сполучливо всички условия, се отправям към остров Корфу. Колкото по на юг пътувах, толкоз по-малко български коли се срещаха по гръцките пътища. На ферибота не можеш да се качиш без попълнена декларация с адреса, на който ще отседнеш. Изискват дезифенкант и маска.

На острова доста от огромните хотели и комплекси бяха затворени, а по плажовете бяха главно с локални хора. За сметка на това известните забележителности бяха цялостни с туристи, най-много англичани. Не бих споделила, че някъде се спазваше избраната отдалеченост, само че личният състав носеше маски и ръкавици когато и да е, даже и при температура над 30 градуса.

Забраната за работа на заведения за хранене и места за занимания от 00.00 ч до 07.00 часа се спазваше, а отношението на гърците към туристите, както и преди пандемията, беше чудесно. Дори поради по-малкия брой посетители се обръщаше още по-специално внимание на всеки. Сякаш се радваха, че си избрал техния остров в тези времена на пандемия ", споделя клиент.

Населението на Корфу е 105 000 души, а смъртният случай от COVID-19 към средата на август бе единствено един. Много туристически уеб страници като forbes, показват острова като една от най-безопасните ваканционни дестинации в целия свят за 2020 година Гръцката страна предприе в точния момент всички нужни ограничения, с цел да предотврати разпространяването на вируса. Въпреки положителните мнения, приходите от интернационален туризъм бяха едвам 678 млн. евро към края на юни 2020 година Това е спад от 87.5% по отношение на предходната година, когато сумата е 5.413 милиарда евро.

На родното Черноморие обстановката не се разграничава изключително. Летовници описват, че плажовете се пълнят най-вече през уикендите, и то най-много с локални хора. Спадът на приходите е рекорден и само къщите за посетители и фамилните хотели на юг по морето са заети.

Според проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара, в случай че предходната година на нашето Черноморие сме посрещнали 3 млн. туристи и сме осъществили 17 млн. нощувки, то тази година - в случай че прогнозата за 70% спад в туризма се осъществя, ще загубим 2,1 млн. туристи и 12 млн. нощувки, както и 840 млн. евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР