За шести път в Камбоджа гласуват за избор на 123

...
За шести път в Камбоджа гласуват за избор на 123
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Камбоджа - фарс или демокрация?

За шести път в Камбоджа гласоподават за избор на 123 депутати от Националното заседание – долната камара на Народното събрание, които се избират за 5-годишен мандат, оповестява Агенция Франс Прес. Според анализатори вотът е с авансово предупреден край и ще укрепи още повече позициите на премиера Хун Сен, който е на власт към този момент 33 години.

В изборите действително взе участие единствено ръководещата Камбоджанска национална партия. Опозицията дефинира вота като „ фарс “, откакто опозиционната Камбоджанска партия на националното избавление бе разпусната в края на 2017 година, а водачите й или са в пандиза, или са в заточение.
65-годишният Хун Сен, който държи върха за най-дълго управлявал политически водач в Азия, е изправен пред предизвикателство. Макар резултатът от вота да е предупреден – неговата партия печели всички избори от 1998 година насам, а в този момент липсва и съпротива, изборната интензивност ще се окаже решаваща за известността на премиера.
Макар и от пандиза опозиционните водачи приканиха за протест на вота, което е единственият сигурен метод за митинг в Камбоджа.
За присъединяване в общите избори, спечелилият от които ще получи правото да образува Министерски съвет, в Централната изборна комисия (ЦИК) са регистрирани 20 камбоджански политически партии. Основната опозиционна мощ в Камбоджа не взе участие в изборите, защото през ноември предходната година тя беше разпусната по решение на Върховния съд на кралството. Той я призна за отговорна в " скрит план с непознати сили за събаряне на законното държавно управление. "
Избирателната акция публично стартира на 6 юли и продължи тъкмо 21 дни. През този интервал всички политически партии, регистрирани за присъединяване в изборите, получиха правото да организират предизборна акция, чрез телевизионни излъчвания, радио, електронни и печатни медии, както и организирайки разнообразни всеобщи събития.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР