За съветския народ Сталинград става символ на смелост и победа.През

...
За съветския народ Сталинград става символ на смелост и победа.През
Коментари Харесай

Сталинград: „Тук ще бъде положено началото на края на врага“

За руския народ Сталинград става знак на храброст и победа.

През август 1942 година е написано и отпечатано на листовки стихотворение, чийто създател би могъл да бъде съден за откриване на военна (държавна) загадка. В стихотворението „ Разговорът на Волга с Дон “ става дума за обстоятелството, че покрай Сталинград врагът ще бъде обграден и надвит: „ Врагът няма да напусне обръча / Началото ще бъде положено тук / На вражеския край. “

Битката за Сталинград е в разгара си. На 28 юли излиза заповедта на Народния комисар по защитата на Съюз на съветските социалистически републики № 227 " Нито крачка обратно! ". На 23 август градът на Волга с население над 550 хиляди души (включително 25 хиляди евакуирани) в действителност беше погубен от германците посредством всеобща бомбардировка. Обстановката беше извънредно напрегната. Основното решение на руското командване за подготовка на настъпателната интервенция " Уран " е взето на 13 септември 1942 година За това се знае единствено от Й.В. Сталин, Г.К. Жуков и А.М. Василевски.

И тук се пръква едно стихотворение с концепцията за стратегическата интервенция. По-късно създателят си спомня: „ В тази пагубна обстановка не виждахме различен излаз - единствено Победата можеше да избави страната, фронта, нашите фамилии, всеки от нас. Как и по кое време ще пристигна Победата, никой не знаеше. Но хората схванаха, почувстваха, почувстваха с всяка клетка, с цялото си създание - невероятно е, немислимо е да пуснат врага да премине Волга.

На 25 септември Комсомолская истина разгласява " Разговор... ". На 19 ноември стартира контранастъплението на Червената войска край Сталинград. На 24 ноември и в „ Правда “ е оповестено това стихотворение за Победата. А поетът Евгений Долматовски въпреки всичко беше притеглен към " отговорност ". На 29 януари 1943 година, три дни преди края на Сталинградската борба, той е награден с медал Червена звезда.

* * *

Германското нахлуване продължава от 17 юли до 18 ноември 1942 година Групата войски на Германия и нейните съдружници, наброяващи повече от 430 хиляди души, бяха хвърлени към Сталинград. Въпреки тежките загуби, до ноември 1942 година повече от 987 хиляди бойци и офицери от Германия (> 400 хиляди), Италия (220 хиляди), Унгария (200 хиляди), Румъния (143 хиляди), Финландия (20 хиляди), Хърватия (4 хиляди) са съсредоточени в региона на Сталинград.

Сталинградският фронт е образуван на 12 юли 1942 година въз основата на полевото командване на войските на Югозападния фронт. Броят на войските на Червената войска, участващи в борбата при Сталинград, е по-малък все още на началото на нацистката атака - 386 хиляди души. Войските претърпяха огромни загуби, само че до ноември 1942 година броят на Сталинградската група се усили до 780 хиляди души.

На 2 февруари 1943 година борбата при Сталинград е приключена. От страна на Червената войска през декември 1942 година, по-късно на 8 и 24 януари 1943 година бяха направени оферти към обкръжената формация на вражеските войски да спрат безполезната опозиция, да сложат оръжие и да се предадат. Едва по-късно стартира неговото " разрязване " и " заличаване ". Малко повече от 90 хиляди бойци и офицери от вражеските войски съумяха да доживеят до плена, а към 6 хиляди оцеляха.

Преди няколко години възпитаник от Уренгой беше приветстван в немския парламент за това, че приказва за страданието над гробовете на „ почтено починали хора “, взети в плен „ в по този начин наречения Сталинградски казан “, които „ желаеха да живеят в мир и не желаеха да се бият. " Ученикът и неговите наставници отидоха по-далеч от Паулус. Заловеният фелдмаршал в никакъв случай не твърди, че никой не желае да се бие. След Сталинград той схваща, че Германия и нейните съдружници са направили „ незаконно деяние “, като са нападнали Съветска Русия.

През 1943 година за Германия провалянето при Сталинград е началото на края. Но съвсем цяла Европа продължава да работи за Хитлер през януари 1943 година, коренен поврат във Великата отечествена война ще настъпи след борбата при Курск, едвам през юли-август стратегическата самодейност ще премине към Съветския съюз.

В борбата при Сталинград Германия губи 32 дивизии и 3 бригади в цялостен състав. 6-та полева и 4-та танкова войска на германците, 8-ма италианска войска, 3-та и 4-та румънска войска бяха унищожени, 22 румънски, 10 италиански и 10 маджарски дивизии, един хърватски полк бяха победени. Два деморализирани и неспособни да се бият румънски корпуси, които бяха част от 4-та танкова войска на Вермахта, бяха изпратени в Румъния.

След Сталинград Италия, Румъния, Унгария, Финландия, Япония, Турция стартират да преразглеждат проектите си за присъединяване във войната против Съветска Русия.

Съединените щати и Англия се раздвижиха, през юли техните войски започнаха военни дейности в континентална Европа (Сицилия).

На Техеранската конференция (28 ноември - 1 декември 1943 г.) Ф. Рузвелт и У. Чърчил са принудени да обещаят на И.В. Сталин да открият втори фронт във Франция не по-късно от май 1944 година Сталин не приема балканския вид (варианта на Чърчил), а Рузвелт поддържа руския водач.

* * *

За руския народ Сталинград става знак на храброст и победа. За Германия, както пишат някои немски историци, дълги години провалянето при Сталинград се възприемаше като национална покруса. Само половин век по-късно Германия призна, че нападението против Съветския съюз е закононарушение.

През май 1985 година немският президент Р. Вайцзекер прави това, засягайки тематиката за изкуплението: „ Всички ние, отговорни и почтени, млади и остарели, би трябвало да приемем предишното. Всички, които си затварят очите за предишното, са слепи за сегашното. " До средата на 80-те години на предишния век германците възприемат Сталинград по-скоро като покруса и персонална тъга за фамилиите на починалите, които се стремят да унищожат руснаците в борбата при Волга.

През юни 2021 година немският президент Щайнмайер посети Германо-руския музей Берлин-Карлсхорст и изнесе половинчасова тирада в навечерието на 80-ата годишнина от нападението на нацистка Германия над Съюз на съветските социалистически републики. Речта свидетелства за обстоятелството, че управлението на Федерална Република Германия познава в елементи мащаба на закононарушенията, осъществени от германците през годините на войната.

Щайнмайер означи: „ Още от първите дни настъплението на немските войски беше водено от ненавист: антисемитизъм и антиболшевизъм, расова полуда против славянските и азиатските нации на Съветския съюз. Тези, които водеха тази война, убиваха хора по всевъзможен вероятен метод, показвайки свирепост и зверства, невиждани до момента. Бяха приведени и съответни данни...

Днес, на фона на обстоятелството, че Германия реши да сложи „ Леопарди “ в зоната на спора в Украйна, прави усещане, че през 2021 година Щайнмайер прикани германците да посетят паметни бойни полета на територията на Беларус, Украйна, Русия: „ Много бих желал младежите да посещават, в това число забравени места в източната част на нашия континент, тъкмо както хората идват на паметниците на Втората международна война на запад. “

В речта на Щайнмайер през 2021 година поразява друго негово самопризнание: „ Фактът, че след всичко, което се случи, германците през днешния ден навръх тези места усещат гостоприемството на жителите на Беларус, Украйна или Русия, че те... са посрещнато с положително сърце – всичко това не може да се назова по различен метод с изключение на знамение “.

Защо Германия и Западът още веднъж желаят да унищожат носителите на това знамение и Русия като негов гръбнак? Защо през днешния ден, вместо посещаване на паметни места, се употребява доставката на немски танкове и немско оръжие на нацисткия режим в Украйна? Може би немското управление страда от амнезия? Оказва се, че не това е повода. Онзи ден немският канцлер О. Шолц сподели: „ Ние вземаме решения, които постоянно се претеглят и съгласуват на интернационално равнище “...

* * *

По време на контранастъплението в Сталинградската борба руското командване също прави дейности, които могат да приближат чудото за нашествениците - да останат живи. Още един път означавам, че през декември 1942 година и два пъти през януари 1943 година руското командване предложи на вражеската формация да спре съпротивата, да постави оръжие и да се съобщи. Враговете не желаеха знамение. Затова групата е разсечена и унищожена, останалите са хванати.

Във Волгоград мащабът на успеха на руския народ на Волга се потвърждава от експонатите на музея-резерват „ Битката при Сталинград “. Тук са събрани повече от 7 хиляди експоната, дарени на града от делегации от 65 страни от Европа, Азия, Африка, Америка. След успехите край Москва и Сталинград престижът на Съюз на съветските социалистически републики нараства неимоверно (през 1945 година 42 страни имат дипломатически връзки със Съветска Русия, през 1941 година - 26). В музея се съхранява и " Сталинградският меч " на краля на Англия. През 1943 година крал Джордж VI от Англия взема решение да подари като подарък огромен рицарски меч на града. Имаше гравирани надписи на съветски и британски:

„ На жителите на Сталинград,

крепки като стомана

от крал Джордж VI

в символ на дълбокото удивление на английския народ. “

«To the steel-hearted citizens of Stalingrad

The gift of King George VI

in token of homage of the British people».

" Сталинградският меч " е изкован на ръка от занаятчии от град Ковънтри. Град, опустошен от немските бомбардировки през 1940 година През 1944 година е подписан контракт за другарство и съдействие сред Сталинград и британския Ковънтри.

Официалната гала по връчването на меча се състоя на 29 ноември 1943 година в Техеран по време на среща с И.В. Сталин, Ф. Рузвелт и У. Чърчил - водачите на страните от антихитлеристката коалиция. Британската кралица направи специфичен подарък на града - телефонна централа с 10 000 номера. Шест лечебни заведения бяха доставени от Англия посредством Сталинградското сдружение за помощ... Сега смъртоносни оръжия се доставят от Англия в бившето пространство на Съветска Русия. През 2020 година британците в „ задния двор на Русия “ към този момент упражняваха десант на войските...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР