За САЩ има известно значение дали България ще се окаже

...
За САЩ има известно значение дали България ще се окаже
Коментари Харесай

Огнян Минчев: За САЩ има значение дали България е разграден двор за Русия

" За Съединени американски щати има известно значение дали България ще се окаже разграден двор, в който Русия, воюваща в Украйна, ще си прави каквото желае, в това число с енергетиката, или може Вашингтон да ни подаде ръка в това ние краткотрайно да заместим врътнатото кранче от Москва и да набавим нужните запаси от енергийни източници, като по този метод получим глътка въздух във времето, с цел да разгадаем своите енергийни проблеми по един по-достоен за самостоятелна страна метод, като диверсифицираме енергийното си портфолио и създадем една по-пъстра мрежа от снабдители ", разяснява пред политологът доцент Огнян Минчев, специалист по районни и интернационалните проучвания. Той посочи, че не има вяра в изказванието, че България се ръководи от Вашингтон:

" Част от американските ползи съответстват с българските. Лошото е, че тази част от българските ползи, която не съответствува с тези на Съединени американски щати и не се пази от тях, ние самите не си я пазиме ".

Според него асистент държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид ще посети София, с цел да отбрани избрани ползи на своята страна в района и съответно в България:

" Интересите на Съединени американски щати са свързани с това българската енергетика да не бъде монополизирана от никого, в частност от Русия. Второ - българската държавна система да има капацитет да лимитира корупцията по върховете на властта, тъй като тази корупция има стратегическо значение още веднъж в съперничеството сред Вашингтон и Москва през последното десетилетие. Съединени американски щати имат ползи в България, свързани с нашата принадлежност в НАТО, в който Америка свири първа цигулка ".

По думите на доцент Минчев " надали Съединени американски щати държат България да излезе напълно от сферата на въздействие на Русия ", доставяща ни сила:

" Те по-скоро държат на това нашите търговски или каквито и да било връзки с Русия да не заплашват общата сигурност, която НАТО би трябвало да подсигурява за страните членки, изключително в подтекста на изострянето на интернационалните връзки, обвързвано с войната в Украйна. Дали България ще излезе от тази сфера, или няма - това няма да стане под диктата на Вашингтон ".

В предаването " Нещо повече " политологът разяснява интереса на Европейски Съюз и Съединени американски щати към връзките сред България и Северна Македония:

" За Съединени американски щати и Европейски Съюз интеграцията на Западните Балкани е извънредно значим въпрос. Предполагам, че София ще получи напън, с цел да смъкна ветото пред Скопие, само че той ще пристигна освен от Вашингтон, а и от Брюксел, от Берлин и от други европейски столици. Този напън ще пледира България да разбере своята позиция в по-широкия подтекст на своето съюзничество, а освен в подтекста на това, което тя смята за свои национални ползи ".

Той беше безапелационен, че България има право да пази своите ползи, свързани с РСМ, " само че го прави по един от допустимо най-лошите способи ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР