За съжаление за Австралия последната година не мина без природни

...
За съжаление за Австралия последната година не мина без природни
Коментари Харесай

Бедствие като това в Австралия - веднъж на 100 години

За страдание за Австралия последната година не мина без естествени бедствия. И по-точно - тя бе залята от наводнения. През март 2022 година град Лисмор в Нов Южен Уелс беше наводнен, западен Сидни също пострада, а градове и села в регион, разпрострян се от щатите Нов Южен Уелс до Виктория, бяха откъснати. Сега друга част от Австралия също е на прицел на наводненията.

Не е изключено те да имат директна връзка с световното стопляне и това е поради, че 2022 година се смята за деветата най-влажна година в историята.

Критичната обстановка в Кимбърли, Западна Австралия, е провокирана предходната седмица от някогашния тропически циклон Ели, който донася превалявания, що се касае за цяла година, единствено в границите на броени дни. Наводнението е от тези, които се случват един път на 100 години, евентуално най-лошото, което е имало в историята на Западна Австралия.

Тъй като ситуацията е много съществено, военни самолети се постанова да оказват помощ за превозването на хранителни запаси, а също и да изтеглят жителите от откъснати градове като Фицрой Кросинг, където живеят към 1000 души, на безвредно място.

Премиерът Антъни Албанезе, както и се чака, посещава засегнатите от наводненията региони и дава заричане да ремонтира домовете на хората и да възвърне инфраструктурата (магистрали и мостове в този момент са изцяло разрушени).

По думите му обаче е прекомерно рано да бъдат изчислявани цялостните разноски за възобновяване на разрушените автомагистрали и мостове, само че може да се чака крайната сума да бъде " доста огромна ". Въпреки това той дава обещание по 10 000 австралийски $ за ремонт на домове и до същата сума за подмяната на домашен артикули.

Според данните на държавните управляващи повече от 280 души в района са евакуирани или преместени, което обаче поражда нов проблем. Евакуационният център на Фицрой Кросинг не разполага с задоволително тоалетни или уреди, с цел да се оправи с съвсем 300 разселени хора.

Освен това проблем има и с добитъка на хората. Сега в района работят към 50 хеликоптера, които разнасят сено на хиляди закъсали животни, написа Sky News.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР