“За съжаление, приоритети за подобряване на здравеопазването в бюджета на

...
“За съжаление, приоритети за подобряване на здравеопазването в бюджета на
Коментари Харесай

Георги Гьоков: В бюджета на НЗОК липсват приоритети за подобряване на здравеопазването

“За страдание, цели за възстановяване на опазването на здравето в бюджета на НЗОК на кабинета на акад. Денков не се виждат. В него, сходно на останалите бюджети, би трябвало да отбележим, че системата надвива над хората. Мерките на държавното управление не са ориентирани към увеличение на качеството и достъпността на българското опазване на здравето. ” Тази оценка даде националният представител от “БСП за България ” Георги Гьоков при разискването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса в Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на партията. 

 

И добави, че политиките в него не се отличават от бюджетите на ръководещите през последните години от ГЕРБ, а това не дава отговор на упованията на обществото за положително опазване на здравето.  

 

“От парламентарната група на “БСП за България ” няма да подкрепим този бюджет на Здравната каса ”, съобщи Гьоков и изясни за какво: “Той не предлага решения и не организира промяна в опазването на здравето. Надяваме се най-малко да донесе по-високи хонорари на работещите, само че надали. Въпреки че заложеното нарастване на разноските за личен състав е с малко над 12 млн. лева по отношение на бюджета за 2022 година, е ясно, че по-голяма част от него е за застраховане на трудовите хонорари, такива каквито са били през 2022 година, спомагателните средства са едвам 5,9 млн. лева, което съставлява под 9% растеж на разноските за труд. ” 

 

Той означи, че без смяна е общата рамка на проектобюджета на НЗОК за 2023 година, спрямо плана на служебното държавно управление от преди два месеца.  

 

“Голямата разлика спрямо предходния вид на бюджета на Здравната каса за 2023 година е при болничната помощ. Сега заложеното нарастване е с едвам 11,4%, или с 317 550 500 лева, като общата сума става 3 109 351 100 лева Предходният бюджет предвиждаше нарастване с 18% - 3 301 949 600 лева за 2023 година по отношение на 2 791 800 600 лева за 2022 година От бюджета са извадени отделените през 2022 година 72 255 000 за заплащания за работа при неподходящи условия ”, обърна внимание националният представител. И акцентира, че в бюджета не са включени и средства за здравната помощ на лицата с предоставена краткотрайна протекция. 

 

“Отново НЗОК не поема 100% от медицинските консумативи. А това, съгласно нашите планове, е допустимо ”, добави Георги Гьоков. 

 

По неговите думи, още веднъж няма спомагателна група, която да обгръща медикаментите за редки болести, а останалите средства за евтини медикаменти да бъдат увеличени. А сега НЗОК реимбурсира единствено 25% от цената. 

 

“Няма смяна в средствата планувани за обезпечаване на помощни средства за хората с увреждания. Това основава усложнения при някои рискови групи, в това число с заплаха за живота. Възпрепятства се и въвеждането на модерни високотехнологични помощни средства ”, сподели още Георги Гьоков. 

 

И заключи: ”Този бюджет няма да способства за възстановяване на действието на здравната система. Няма да усъвършенства достъпа и качеството на медицинските услуги, финансовата непоклатимост на системата и удовлетвореността на пациентите и медицинските експерти. Управляващите демонстрират липса на потенциал и най-много визия за смяна в развиването на бранша, с цел да отговорят на публичните настройки и упования. ”



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР