За съжаление няма никакво намаляване на ескалацията в Източна Украйна,

...
За съжаление няма никакво намаляване на ескалацията в Източна Украйна,
Коментари Харесай

Шолц: Гарантираме, че НАТО ще пази членките си от Русия

За страдание няма никакво понижаване на ескалацията в Източна Украйна, съобщи в събота на конференцията по сигурността в Мюнхен немският канцлер Олаф Шолц. „ В Европа още веднъж има опасност от война. Рискът въобще не е намалял “, уточни той. Шолц приказва тъкмо четири дни, откакто се срещна с Путин в Москва.

И в Москва, и в Мюнхен той предизвести за следващ път Русия от следствията, в случай че нападна Украйна.

„ Всяко по-нататъшно нарушение на суверенитета и териториалния интегритет на Украйна ще коства скъпо на Русия – политически, стопански и геостратегически “, съобщи още канцлерът.

Той обаче уточни и че към момента не са изчерпани опциите за дипломатическо решение на спора.

„ Трябва да залагаме на дипломацията, само че без да сме наивни. Русия трансформира проблема с участието на Украйна в НАТО в „ casus belli “ (повод за война), което е абсурд, тъй като в действителност въобще не е на дневен проект да се взимат решения по този въпрос “, съобщи още Шолц.

Германия ще отбрани всички членове на НАТО от възможни похищения, подсигурява още Шолц. Той съобщи, че солидарността ще се демонстрира на процедура посредством повече наличие в Прибалтика или с наблюдаване на въздушното пространство в Югоизточна Европа.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг пък упрекна Русия в заблуждаващи маневри.

„ Не виждаме действително евакуиране на армията от границата с Украйна “, призна той.

Според него Русия прави всичко допустимо, с цел да предизвика мотив за война и да навлезе в Украйна. Все още не е късно Русия да промени тази посока на ескалиране, съобщи и той.

За това не е задоволително да ни подсигуряват единствено на думи, че няма да нахлуят, а и да изтеглят армията си, безапелационен бе Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО също по този начин разяснява и ултиматума на Китай, който за първи път дружно с Русия настоя да не се уголемява пакта.

„ Членството е суверенно решение на всяка страна и всяка страна сама взема решение в кои съюзи да членува. Няма да допуснем властнически режими да се месят в това и да пречат на развиването на прилежащите си страни “, съобщи Столтенберг.
Фон дер Лайен: Европа ще има газ, даже и при цялостно спиране на доставките от Русия
На форума стана дума и за цените на силата. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз има задоволително запаси от газ и при положение на война доставките няма да спрат.

„ Мога да ви уверя, че даже и при цялостно спиране на доставките на газ от Русия, Европа ще има газ “, сподели тя.

Тя упрекна „ Газпром “, че умишлено се пробва да понижи доставките, с цел да усили цените на газа.

„ Това не е обикновено икономическо държание, това е политическо изнудване “, съобщи тя.

Германското държавно управление пък призна, че Русия в действителност съблюдава договорите си за доставки на газ, само че единствено дълготрайните. А те съставляват дребна част от газовите доставки, множеството се контролират с краткосрочни контракти на борсата и сега тъкмо те не се извършват.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР