За съжаление днес повечето хора се сблъскват с депресията на

...
За съжаление днес повечето хора се сблъскват с депресията на
Коментари Харесай

Отговори на най-важните въпроси за антидепресантите

За страдание през днешния ден множеството хора се сблъскват с депресията на някакъв стадий от живота си. Затова и полемиката за приема на антидепресанти е толкоз настояща.

Ще се опитаме да ви отговорим на главните въпроси за този тип медикаменти:

Как въздействат?

Антидепресантите влияят химически върху нервната система, като усилват концентрацията на невротрансмитери. Това са субстанции, употребявани за връзка сред нервните кафези. Това улеснява действието на нервната система. Други работят на серотониновата система, трети на норадреналина, трети на допамина, други на две или три от тези системи. Те би трябвало да бъдат управлявани от експерт, защото всеки случай се нуждае от оценка и познаване коя категория е подобаваща за всеки субект във всеки даден миг.

Имат ли антидепресантни странични резултати?

По-новите антидепресанти са безвредни медикаменти с малко или никакви странични резултати. Основните странични резултати са краткотрайни (първите дни от приема на лекарството) и засягат стомашно-чревната система.

Пристрастяваме ли се към тях?

Органично антидепресантите от ново потомство не пристрастяват. Но те могат да причинят прочувствена взаимозависимост, т.е. пристрастяване на пациента към „ сигурността “, която им се дава. Те би трябвало да бъдат спирани последователно, защото внезапното спиране може да докара до огромен стрес.

Кога се предлагат?

Днешният човек е в заплаха да изпадне в меланхолия, даже без това, което назоваваме трагични събития. Когато човек почувства, че силите му понижават, щастието му се срутва, че той не е “достатъчен ” да се измъкне самичък от тези положения, той е в риск от депресивна обстановка. Днес съвсем всички хора се нуждаят от антидепресанти в избран миг от живота си. С други думи, когато функционалността на човек е лимитирана, лекуването с антидепресанти се смята за належащо.

Трябва ли всеки, който приема антидепресанти, да бъде следен от експерт?

Необходимо е освен за установяване на дозата, само че и за справяне с прочувствената взаимозависимост. Когато пациентът се следи от експерт и се подкрепя от психотерапевти, рискът от прочувствена взаимозависимост изчезва. Важно е също психиатърът да оцени други фактори, като да вземем за пример приема на други медикаменти за други болести, които могат да взаимодействат с антидепресанти, и използването на алкохол.

Самолечението с антидепресанти може да докара до “прегряване ” на настроението, което е също толкоз патологично, колкото и депресията.

Необходимо е особено внимание при започване на антидепресантна терапия, в случай че човек се бори със самоубийствени мисли или с подтик за самонараняване.

Само меланхолия ли лекуват?

Важно е да се знае, че антидепресантите са лекуване (заедно с психотерапията за най-хубави вероятни резултати) освен за меланхолия, само че и за тревожни разстройства, разнообразни уплахи и обсесивно-компулсивно разстройство.

Какво да запомните

Само психиатър има право да предписва антидепресанти. Много е значимо да следвате инструкциите му, както за времето, когато приемате медикаментите, по този начин и за това по кое време е време да прекратите лекуването.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР