За РСМ Даниел Лорер е идеалният български външен министър, коментира

...
За РСМ Даниел Лорер е идеалният български външен министър, коментира
Коментари Харесай

Бучковски: Подходът на Кирил Петков е форсиран от македонската страна

За РСМ Даниел Лорер е идеалният български външен министър, разяснява специфичният делегат на държавното управление в Скопие

Специалният делегат на държавното управление на Република Северна Македония за България Владо Бучковски счита, че бързо ще се откри общ език с възможното ново българско държавно управление с министър председател Кирил Петков, оповестява телевизия.

" Този метод, който той промотира, почтено казано е форсиран от македонска страна, от момента, в който станах специфичен представител на държавното управление. Наследих към този момент квалифицираната пътна карта, която съгласувахме, и където се опитвахме посредством дейностите на нашето външно министерство да бъдем доста по-прагматични и доста по-продуктивни. Това, което споделя Кирил Петков, че това е работен развой и не знае какъв брой бързо ще се съгласуват работните групи, а аз знам, че към този момент имаме документ, който може да отговори на тези претенции, и мисля, че бързо бихме намерили общ език ", сподели Бучковски, който нощес бе посетител в телевизия Телма.

Ключовият въпрос въпреки всичко е дали ще успеем да реализираме това до 14 декември, сподели Бучковски. Той уточни, че има окуражаващи резултати и чака в България да има политическо държавно управление и нова тактика от българска страна, която да дава отговор на Македония, само че споделя, че би трябвало да е ясно, че " времето не ни е съдружник ".
От друга страна някогашният дипломат в България Марян Гьорчев счита, че няма време това да бъде реализирано до декември.

Най-вероятният нов министър председател на България Кирил Петков ще назначи за министър на външните работи собствен непосредствен помощник. Петков твърди, че за този пост най-хубавата персона би бил Даниел Лорер. Това съобщи през вчерашния ден пред Владо Бучковски.

" Лорер има изключителни знания и е негов /на Кирил Петков – бел.ред./ непосредствен помощник. Той бе в неговия кабинет когато той бе министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на Стефан Янев. Той е евреин, дипломирал се е в Университета в Тел Авив. Твърди се, че има опит при воденето на договаряния и че е идеалният човек за решение ", сподели Бучковски и добави: " Петков сподели, че той ще се старае за възстановяване на ситуацията на българите в Македония, само че е изцяло наясно, че променянето на Конституцията не е единственото решение ".

Според Владо Бучковски основният въпрос е дали ще има триумф до 14-ти декември /когато ще се организира срещата на върха на Европейски Съюз – бел.ред./. " Има окуражителни сигнали, за нова тактика от българска страна, която е в интерес на страната ни. Но периодите не са наш съдружник ", сподели той в предаването " Топ тематика ", в което взе участие и някогашният дипломат на районен съд Македония в София Мариян Гъорчев.

Колкото и да бърза Румен Радев при свикването на българския парламент, това няма да разреши на българската страна да реагира пред Европейски Съюз, с цел да се стигне до позитивно решение ", сподели някогашният дипломат.

Двамата насочиха тежки обвинявания против политиката на България, която се била фиксирала единствено върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия, която е била единствено една точка от Договора за другарство подписан сред двете на 1 август 2017г. На няколко пъти те приканиха " София да зачита правата на етническите македонци в България ". Според тях " никой не разбирал позициите на България в света, а страната ни е била подложена на голям външен напън ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР