За роуминга на Западните Балкани сме на финална фаза, каза

За роуминга на Западните Балкани сме на финална фаза, каза ...

Мария Габриел: Утре предлагаме пътна карта за по-евтин роуминг в Западните Балкани.За роуминга на Западните Балкани сме на финална фаза, каза в предаването „Лице в лице” по bTV българският еврокомисар Мария Габриел.

„Утре ще предложим ясна пътна карта за намаляване на цените на роуминга. Ще стартираме с данните, защото мисля, че това е едно от най-важните неща за всеки един от нас – да може погледне своя имейл, да прочете новините, без да изключва телефона, преминавайки границата в някоя от държавите от Западните Балкани”, отбеляза тя.

„Това, което целим, е още това лято да има намаляване по отделни пакети данни. Голямата цел е следващото лято – през 2019 г., за целия регион на Западните Балкани с всички държави от ЕС това намаляване на цените да бъде много силно усетено”, подчерта Мария Габриел.

Тя беше категорична, че българското правителство не е закъсняло да защити превозвачите. По думите ѝ от месеци много ясно и последователно България отстоява позицията си. Сега се дава по-голяма гласност, но тази твърдост в отстояването на позицията е от една година, уточни тя.

Истината е, че на ниво ЕС решенията се вземат с диалог и ясно отстояване на позицията, но и трябва да намерим компромис, който да позволи да се върви напред, посочи Мария Габриел.

Ако продължим по този начин, заедно с комисаря по транспорта и останалите държави-членки, за да могат те да разберат колко важно е за страна като България това решение, ще се намери удовлетворителен за всички резултат, убедена е тя.

Ще навлезем в етап на финални преговори, когато ЕП, Съветът и ЕК преговарят. В този момент започва битка за всяка дума, за всяка запетайка и за всяко условие. Имаме ясни позиции, за да може по време на преговорите да се търси компромис, допълни Мария Габриел.

Източник: petel.bg