За резултатите от местния вот и затова къде ще отидат

...
За резултатите от местния вот и затова къде ще отидат
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: Гласовете за Игнатов и Бонев ще отидат при Фандъкова

За резултатите от локалния избор и по тази причина къде ще отидат гласовете за Демократична България и Спаси София, Аctualno.com беседва с Любомир Стефанов. Той е политолог и европеист. Преподавател е в Нов Български университет.
Г-н Стефанов, по какъв начин оценявате локални избори 2019-а?
- Като завръщане на нормализацията и здравословната политическа конкуренция, макар пристрастеностите през вечерните часове.
Защо завръщане към нормалността?
- Защото конкуренцията в общините и в селата в цялата страна се ускори и то може би ненадейно за главните играчи, което ще даде отражение на общинските препоръки, които са съществени мотори в триадата на локалната власт. И по този метод ще усили възприятието за представителност, а оттова индиректно или може би директно, възприятието за правдивост на българските жители.
Кой в действителност победи на тези избори? На локални избори нормално всички споделят, че са спечелили.
- На процедура е по този начин, в случай че погледнем тъкмо, защото за разлика от Народното събрание, което е представителна извадка в народен аспект, мисля, че тези избори са представителни в локален. И в този смисъл всеки, който успее да събере задоволително, с цел да прескочи изборната квота, е представител на локално равнище и присъединяване в общинския съвет му дава глас. Пък и на хората зад него, тъй че да, в действителност, в действителност са печеливши жителите, локалната власт.
Дали жителите са печеливши, като тук-там не се е трансформирало статуквото. На много места остават самостоятелни претенденти на локални обединения, формирани на първо място от бизнесмени-феодали?
- В последна сметка, в случай че нещата протичат по разпоредбите и всичко е в границите на закона, не виждам никакъв проблем в това локалният бизнес да търси обвързване с властта. Знаете, че в развитите демокрации има директни закони, които контролират тези връзки. При нас отсъствието на тези закони са тъкмо повода и мотивът да се пораждат подозрения за нехигиеничност и по тази причина гледаме малко скептично на такива явления. Съгласен съм, че непосредствено такова обвързване на равнище надали не и табелка „ спонсорирано от… “, е притеснително, само че другояче не виждам място за терзание. Пак споделям, изключително в случай че активността на съответния общински съвет е транспарантна. И идващия въпрос е „ а дали е по този начин? “. И тук е ролята на гражданските общности, които са издигнали и подкрепили съответните претенденти, да им търсят сметка, регулярно плюс това.
Може ли да се каже, че успеха на ГЕРБ е толкоз безапелационна, колкото беше на вота през 2015 година, или има разколебаване?
- Разколебаването е национално и то се дължи на спада на изборната интензивност, макар, че сутринта се срещнах с един феномен в Доспат на изборите, където по стичане на събитията изборната интензивност и разпределението на местата в общинския съвет водят до това, че ГЕРБ ги заема всичките – 13 на брой. Останалите партии не че нямат гласове, само че не покриват квотата. Така че и по този начин и онака може да се преглежда, зависи от случая, само че тяхната представителност към този момент е оспорвана. Според мен ГЕРБ не са изгубили, защото, в случай че не ме лъже паметта кметове в 10 града, определени на първи тур, в останалите десетина-петнайсет отиват на балотаж. По-скоро изненадата за мен е, че Българска социалистическа партия се появява на тези балотажи.
Българска социалистическа партия възстановява позиции отпреди 2015-а?
- В никакъв случай, не. Смятам, че ниската изборна интензивност се отрази на това, само че на втори тур нещата постоянно са по-лесни, имаш двама претендент, сред които избираш и общо взето аз считам, че ГЕРБ ще възвърне позиции, защото Българска социалистическа партия просто няма запас. Не че има неприятни кандидатури, просто няма с какво да ги хастари. На централно равнище партията каквото и да направи, госпожа Нинова просто е занаятчия на съсипването на акции.
След като говорихме за Доспат като по този начин, дано да кажем и за София като онака. Балотаж в столицата не е имало от 2005 година. Как ще коментирате този факт?
- Мисля, че то е явно за всички поданици на столицата. Това е появяването на две съвременни, градски технократски кандидатури. Говоря за господин Борис Бонев и за арх. Борислав Игнатов. Те двамата съумяха изрично да привлекат гласоподаватели, които не са взели участие в изборния развой дотук и социологическите организации ще го проследят, като създадат цялостен разбор на данните си. По този метод двамата претенденти нарушиха статуквото. Това статукво, за което ще има да се приказва, в действителност не е това, което тези две кандидатури унищожиха, защото активирането на негласуващи жители е симптом, че се приказва най-накрая на език политически наличен и понятен за тези, които не са взели участие до момента в избори. А не монолитните електорати, за които приказваме отпреди 15-20 години.
За феномена новата градска десница по-късно ще поговорим, дано в този момент да разясняваме изявлението на го-жа Манолова: „ пробивът е изработен “. В този ред на мисли, тя ли направи пробива?
- От нейна позиция несъмнено, че е по този начин, само че от друга позиция моят прочит остава, че това направиха двете кандидатури, за които приказвах. Това е действителния пробив на тези избори, тъй като и двамата минаха 10 процентова преграда, а съвкупния им резултат, дори и механично човек да се изкуши да го направи, ги изравнява с госпожа Манолова и това демонстрира, че има… не бих споделил нова градска десница. Тъй като нито едната, нито другата кандидатури са отчетливо ясни…
Но са безусловно нови.
- Категорично са нови и по-скоро бих ги нарекъл дейни цивилен кандидатури. Това е тази нова каста, която занапред ще пуска корени в политическата действителност и ще се трансформира може би във факт.
Това са двама младежи, за които към този момент напълно не може да се каже, че са неразпознаваеми.
- Категорично. Нито че приказват празни приказки и не оферират съответни решения.
Според Вашите сътрудници множеството от гласоподавателите на десницата ще отидат за гъби, вместо на балотажа в София. И Вие ли смятате по този начин?
- Не, не считам по този начин. Тези хора биха показали гражданска позиция и няма да оставят някой да се разпореди с гласа им. Веднъж осъзнали правото да взимаш решения и да влияеш на тях със личното си присъединяване, то си има някаква тръпка. Този тип адреналин не мисля, че ще бъде изтърван. Пак Ви споделям, това не са десни градски кандидатури. Това са кандидатури на дейни жители, които ще продължат да бъдат дейни. И да, една част от тях несъмнено ще отидат за гъби, въпреки че споделят, че времето другата събота и неделя ще бъде неприятно. Но друга част от тях изрично ще гласоподават в интерес на госпожа Фандъкова и то не поради идеологически обременености, тези моноблокови и монолитни структури, за които говорихме, а поради на практика политики. И ще я слушат доста деликатно какво ще им обещае тази седмица, тъй като след това ще й го напомнят.
Десницата апропо не изневери на себе си и отново се яви на избори като двуликия Янус – едната кандидатура на Борис Бонев, а другата – на арх. Борислав Игнатов. Кой завоюва от това в последна сметка?
- Гражданите. Гражданите завоюваха, тъй като видяха, че имат сили да трансформират нещата и да въздействат на процесите. Пак да кажа. Тези кандидатури десни не са. Нито амалгамата зад архитекта, нито амалгамата зад Спаси София са десни и Съюз на демократичните сили не ги назовава десни и на никое място не чух посланието „ десни “.
Извинете ме, само че това беше същата пропукана амалгама, която сме виждали на предходни избори – обичайно скараното между тях дясно.
- Ами това е възстановителен развой, който явно върви към края си. И затова, да, това или ще стане модерната градска десница, както припомнихте Вие малко по-рано, или просто ще отпадне дясното и ще остане дейна гражданска позиция, обвързвана с някакъв свободен, може би зелено-либерален темперамент.
В този смисъл по какъв начин ще наподобява общинския съвет с който, умерено можем да кажем след Вашата прогноза, че гласовете на Борисов и Бонев ще отидат при Фандъкова, явно тя ще би трябвало да работи?
- И Борис Бонев, и арх.Борислав Игнатов ще бъдат в него. Така че чакам общинският съвет в София да стане транспарантен, може би не еластичен, само че съдбоносен и да прокарва поредни политики. Защото тези две кандидатури на дейни жители, негласували до в този момент, вкарва много дейни жители в политиката, които сигурно имат да разчупват клишета и да потвърждават на себе си и подкрепилите ги, че не са влезнали в общинския съвет с цел да станат част от статуквото. За тях статуквото не е политически задкулисия или извършване и невършене на някаква работа по даден метод. Абсолютно друг прочит имат те или най-малко такива са индикациите понастоящем. И след една година, когато го водим този диалог, ще бъдем по-обективни.
Аз се надявам да водим този диалог още другата седмица след балотажа, тъй като аз съм скептична към Вашата прогноза, че десните ще гласоподават за Йорданка Фандъкова. Десните, да си послужа с метафората на премиера Бойко Борисов от изборната нощ за кукувиците, нямат табиет да снасят яйцата си в непознати гнезда.
- Съгласен съм, само че алтернативата госпожа Манолова, която претендира и мимикрира, че не е лява, сигурно пък няма да е по усета на по-твърдо десните, в случай че има такива в столицата и те с отвращение, като в един остарял анекдот, ще създадат това, което би трябвало да се направи, с цел да не се случи по-голямото злополучие. Тъй като госпожа Манолова няма листа в общинския съвет, тя няма хора, с които да работи. Принципът би бил на договаряне и предоговаряне. А едно такова нещо е в действителност сърцевината на това статукво, което сякаш всички желаят да разрушат.
Добре, в случай че се върнем към остарелия израз на Иван Костов, може ли някой от десните гласоподаватели да „ гласоподава с омерзение “ за Мая Манолова, единствено и единствено да не е Фандъкова кмет? И резултатът надалеч да не е съдбоносен?
- В никакъв случай не е съдбоносен резултатът, тъй като в последна сметка гласовете пред и в урните са на живи, мислещи хора, които могат да вземат независими решения, без значение от апели на политически и неполитически водачи. Смятам, че жителите на София ще съумеят да си преценяват добре в оставащите пет дни, в това число и в деня за размисъл, и да, ще има отегчение, само че считам, че ще има съдбоносен и еднопосочен избор, защото София е значима за всички жители, освен нейни, само че и на България и посланието ще бъде ясно.
Може ли един общински съвет да промени статуквото или единствено да направи по този начин, че някои неща напълно да лъснат до идващия локален избор?
- И едното, и другото са правилни. Един нов общински съвет, какъвто ще имаме с отчетливи, ясни групи, които няма да са от един-двама души, а ще бъдат обилни по своето посланичество, ще бъде много по-труден за корумпиране. Ще бъде доста по-ясно какво се случва и какви са механизмите, които работят в него. И болшинствата по-скоро ще бъдат работещи по проблеми. Струва ми се, че нещата ще наподобяват на тези в Европейския парламент – ще има ад-хок обединения, които ще бъдат за дела. Което ще направи работата му сложна, само че въпреки това пък забавна и всички се надяваме потребна в последна сметка.
Интервю на Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР