За реверанс към САЩ не можем да говорим заради Турски

...
За реверанс към САЩ не можем да говорим заради Турски
Коментари Харесай

Петкова: Не даваме на САЩ седми блок заради „Турски поток“


За поклон към Съединени американски щати не можем да приказваме поради Турски поток , нашето държавно управление работи единствено за нашите национални ползи. Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в границите на Европейски Съюз, въпрос за поклон към Съединени американски щати не стои на дневен ред. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на БГНЕС дали България прави поклон към Съединени американски щати поради Турски поток.

На въпрос на БГНЕС има ли нужда България и от АЕЦ Белене, и от седми блок на АЕЦ Козлодуй, Петкова отговори, че наклонността, която се вижда в границите на Европейски Съюз дава ясни отговори. Това, към което се върви е промяна на енергийния микс на страните, това е обвързвано с задачите на Европейски Съюз. В известието на Европейска комисия от ноември 2018 е ясно казано каква ще е визията на Европа за мощностите, които дават опция за амбициозни цели. Там е казано – нуклеарна сила, възобновими източници, добави Петкова.

Нашите базови мощности не са безкрайни, имаме 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата базова мощ на АЕЦ Козлодуй. Ако след 10-12 години тези въглищни централи поетапно излязат от енергийния микс, то значи, че тези базови мощности би трябвало да се заместят с други базови мощности, които да подсигуряват енергийната сигурност, добави Петкова.

Припомням, че през 2012 година с решение на Министерски съвет е обещано единодушие за създаване на нова мощ на АЕЦ Козлодуй, а през декември 2013 и 2014 – юни и юли имаме три поредни решения от кабинета на Орешарски, свързани с развиването на тази тематика. Там имаше решение, с което се даваше мандат на БЕХ да подписа контракт за стратегически вложител, обвързван със 7 блок с американска технология. На 30 юли 2014 с ново решение на Министерски съвет се одобри планово съглашение. В тази посока се работи и ОВОС-ът, който е изработен преглежда сюжети, включващи съответните технологии. Ние сме се насочили към договаряния със Съединени американски щати , това е в отговор на нашия приоритет, обвързван с диверсификацията на енергийните запаси, сподели Петкова.

Колкото до дребните модулни реактори, ще търсим нова опция за тях, този вид не са на приключен стадий от другите страни. В Съединени американски щати се завърши процедурата по утвърждение на лабораторните органи за подобен вид мощности, те са най-напреднали в този развой и ще приказваме с тях в тази посока, изясни Петкова. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР