За развитието на кръговата икономика в България са влезли частните

...
За развитието на кръговата икономика в България са влезли частните
Коментари Харесай

81 млн. лв. частни инвестиции в кръговата икономика

За развиването на кръговата стопанска система в България са влезнали частните вложения за към 81 милиона евро. Това е 0,18% от Брутният вътрешен продукт и е над междинното ниво в Европейски Съюз от 0.12%, съобщи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова по време на конференция на тематика „ Кръгова стопанска система и околна среда “.

Тя посочи, че заетите в този бранш са над 59 хиляди, като се регистрира повишаване от 1.72%, а основаната добавена стойност възлиза на към 521 милиона евро и също се повишава с 1.2%.

Преходът към кръгова стопанска система съставлява опция да трансформираме нашата стопанска система - да я създадем по-устойчива, да допринесем за справяне с проблемите с климата и за съхраняването на естествените запаси, както и опция да създадем локални работни места и да развием конкурентни преимущества за България, акцентира икономическият заместник-министър.

В рамките на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ се финансират планове по предпочитани оси за „ Технологично развиване и нововъведения “ и „ Енергийна и ресурсна успеваемост “ на обща стойност над 500 млн. лв.. Тези планове са ориентирани към поддръжка за повишение на енергийната успеваемост в предприятията и за повишение ефикасното потребление на ресурсите, които директно способстват към развиването на кръговата стопанска система и околната среда.

Според заместник-министър Иванова посредством методите и технологиите на кръговата стопанска система ще се ограничи екологичното замърсяване, ще се понижат компликациите за набиране на първични материали, ще се подтикват иновационната интензивност и конкурентоспособността на предприятията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР