За разлика от предишни щамове, новият вариант на коронавируса, който

...
За разлика от предишни щамове, новият вариант на коронавируса, който
Коментари Харесай

Новата мутация на коронавируса е по-способна да заразява деца

За разлика от предходни варианти, новият вид на ковид, който бързо се популяризира във Англия, носи разновидности, способни да създадат децата по-податливи на болест с него, сходно на възрастните, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Информирайки кореспонденти за най-новите данни, учени от държавната Консултативна група за нови и зараждащи респираторни вирусни закани (NERVTAG), които наблюдават разновидността, оповестяват, че той бързо се е трансформирал в преобладаващ вариант в южната част на Англия и скоро може да направи същото в цялата страна.

" Сега сме по-уверени, че този вид има преимущество при предаване пред други вариантни форми на вируси, които сега са налице във Англия ", споделя Питър Хорби, професор по нововъзникващи инфекциозни заболявания в Оксфордския университет и ръководител на NERVTAG.

" Съществува индикация, че този вид има по-голяма податливост да заразява деца ", отбелязва Нийл Фъргюсън, епидемиолог от лондонския Импириъл колидж и член на NERVTAG. " Все още не сме открили каквато и да е причинно-следствена връзка, само че съдим по данните. Ще ни е нужна повече информация, с цел да забележим по какъв начин той ще се държи отсега нататък ", добавя специалистът.

Появата на мутиралия вид на SARS-CoV-2, който съгласно учените е до 70 % по-заразен от предходни варианти във Англия, подтикна някои страни да затворят своите граници със страната и наложи въвеждането на по-строги местни ограничения на доста места през коледния интервал.

Уенди Баркли, различен вирусолог от Импириъл колидж и член на консултативната група, изяснява, че измежду разновидностите в новия вид са промени в метода, по който той прониква в човешките кафези. " Това евентуално значи, че децата са също толкоз податливи на този вирус, колкото и възрастните ", споделя Баркли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР