За разлика от други страни, имащи на въоръжение F-35, Израел

...
За разлика от други страни, имащи на въоръжение F-35, Израел
Коментари Харесай

National Interest: С какво израелските F-35 се отличават от всички останали модели

За разлика от други страни, имащи на въоръжение F-35, Израел през цялото време модифицира своите самолети за избрани задания. Всъщност всички доставени в Израел изтребители са неповторими, написа американското списание The National Interest. Израел подаде поръчка за F-35 през септември 2008 година, с които да размени ранните модели на F-16. Тогава се планираше придобиване на нови 25 машини с алтернатива за още 50.

Първоначалната цена от 200 млн $ за машина шокирала израелтяните, твърди Defense Industry Daily. След като цената падна до 100 млн $, през октомври 2014 година израелските Военновъздушни сили взеха решение да се възползват от опцията за още 25 броя.

Израел обаче настояваше пред производителя Lockheed Martin в изтребителите да бъдат интегрирани нейни технологии. Новият модел е наименуван F-35I или „ Adir”. Причината е, че Израел живее в положение на съвсем непрестанен спор и желае нейният въздушен флот да е най-модерен в софтуерен проект.

Важните промени засегнали системите за ръководство, надзор, взаимозависимост и електронното разузнаване на самолета. Всичките тези системи са сменени с по-съвършени израелски аналози. Особено специфична е израелската технология C4I, позволяваща обединяване на всички налични F-35 в една мрежа, вътре в която ще бъдат разпределени целите за всеки аероплан във военната интервенция. Това е изключително значимо заради „ ракетната заплаха” за Израел. Само „ Хизбула” има до 150 000 тактически ракети. В една допустима бъдеща война местата за изстрелване на ракетите ще наброяват стотици, по тази причина е доста значимо умеенето бързо да се разкриват и унищожават.

На F-35I ще бъдат употребявани извънредно израелски ракети и бомби от всякакви класове. На първо място са „ умните” муниции Spice-1000 и Spice-2000, снабдени с спомагателен пакет за обмисляне и ориентиране по сигнал на GPS или по лазерен лъч. Тези бомби са способни независимо да прелетят до 90 км и да поразят задачата с акуратност до 4 метра.

F-35I също по този начин ще носят най-новите ракети клас „ въздух-въздух” с инфрачервена глава за ориентиране „ Python-5”. Ракетата се помества във вътрешни браншове на изтребителя и има отдалеченост на деяние 20 км.

Още една отличителна линия на израелския модел е съществуването на спомагателни вътрешни резервоари, което усилва бойния радиус на изтребителя с 36%. Външните резервоари лишават въпреки и отчасти самолета от неговата градивна „ незабележимост”.

Първите два F-35I дойдоха в Израел в края на 2016 година Още три постъпиха във Военновъздушни сили през април 2017 година Останалите 45 самолета ще бъдат доставени в околните 5 година

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР