За разлика от други избори този път не се очакват

...
За разлика от други избори този път не се очакват
Коментари Харесай

В Турция: 35 секции за вота на 4 април, не се очакват „изборни екскурзии“

За разлика от други избори този път не се чакат по този начин наречените изборни екскурзии от Турция за деня на вота. А упованията са пред 35-те секции в страната да има дълги опашки от чакащи да гласоподават. В Истанбул са отворени 7 изборни секции за вота в неделя.

Наричат го „ Малката България “ - квартал Авджълар в Истанбул е многолюден в петъчния ден - по улиците е цялостно с хора. Но в 7 часа магазините и кафенетата ще затворят, а животът ще замре за уикенда, когато влиза в действие и полицейски час.

540 са попълнените заявления онлайн за секцията в Авджълар .

За организирането на вота оказва помощ Хюлия Алтън. Тя работи за община Авджълар, пристигнала е в Турция преди 30 години от Шумен:

„ Същата организация, която сме я правили преди години, същата е отново. Само в този момент сега какво има - маски има, дезинфектанти има, би трябвало температурата да се мери “.

На предходните парламентарни избори всички трябваше да попълнят декларациите си пред членове на СИК, в този момент процесът е улеснен.

„ Тези, които бяха попълнили заявления по електронен, имената им ще са по листите и по-бързо ще гласоподават, само че тези, които на място ще попълнят декларация – несъмнено ще има опашки “, счита Алтън.

Дълги опашки пред урните се чакат и в Бурса, Измир и изключително Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн заявления са по близо 2 000. 

„ И в този момент не се подвигат рейсове да вървят до България да гласоподават – в този момент тази година има две вероятности – или хората заради тази пандемия няма да желаят да излязат от у дома да гласоподават и ще има малко народ, или тъкмо противоположното – всички ще желаят да излязат от у дома. Ще забележим в неделя какво ще стане “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР