За разлика от България и няколко други изключения, повечето европейски

...
За разлика от България и няколко други изключения, повечето европейски
Коментари Харесай

Ето кои държави вече харчат пари от Планa за възстановяване на Европа

За разлика от България и няколко други изключения, множеството европейски страни получиха предварителното си финансиране след утвърждение на своите Националните проекти за възобновяване и резистентност (НПВУ) до края на 2021 година, написа в разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Осигуряването на средствата по проекта включва два стадия - първият е така наречен предплатено заплащане, учредено на утвърждения проект от Европейската комисия и позитивна предварителна оценка върху националните цели и промени. Вторият стадий е приемането на постоянни настоящи вноска, които се декларират от всяка страна след отчитане на прогрес по към този момент контрактувания график за осъществяване на политики, промени и вложения.

Както е известно, България изостава съществено в стадия на договаряне на проекта си - НПВУ бе утвърден едвам тази година, което автоматизирано лиши българския бюджет от предплатено заплащане. За съпоставяне Португалия получи първо финансиране през август 2021.

" Разглеждаме настоящото положение на към този момент разпределените средства, както и изпратените поръчки до предходната седмица, които евентуално ще бъдат релативно скоро утвърдени ", изясняват от ИПИ.

По механизма за възобновяване и резистентност общият размер на безвъзмездното финансиране (т.нар. грантове, или помощи) може да доближи 338 милиарда евро. Към сегашния миг на страните са изплатени 66,3 милиарда евро. Таванът на допустимото заемно финансиране по механизма е 386 милиарда евро, като цената не може да надвишава 6,8% от брутния народен приход за 2019 година на съответната страна.

До средата на юни отпуснатите заеми са 33,3 милиарда евро, или към 1/3 от общата стойност на разпределените към националните бюджети запаси.

Обобщението на данните сочи, че 22 страни са съумели да получат утвърждение на проектите си в период, тъй че да получат авансово финансиране. Общият му размер надвишава 56 милиарда евро, от които над 36 милиарда евро е безвъзмездната помощ. През последните три месеца пет страни към този момент са получили и първо постоянно заплащане, три страни са изпратили поръчка и напълно скоро се чака да получат утвърждение, а Испания към този момент е изпратила искане за второ постоянно заплащане.

Ако първо обърнем внимание на предварителното финансиране, виждаме максимален размер на отпуснати средства в Италия - грантове за 8,9 милиарда евро и заеми за 15,9 милиарда, и Испания - грантове за 9 милиарда евро. Като една от най-засегнатите страни от Ковид рецесията, Италия ще бъде най-големият бенефициент на по този механизъм от всички страни членки.

Ясно усещане прави обстоятелството, че Испания е декларирала желание да употребява само безплатно финансиране. Това отразява и желанието за доста по-големи капиталови разноски, като Италия е декларирали със 130 повече обособени финансови плана от Испания.

Следващите по мярка на заемите са съседките ни Румъния и Гърция - за разлика от България и останалите страни от Централна и Източна Европа, тези две страни имат намерение да се възползват от достъпа до заеми по механизма.

Размерите и вида на първите постоянни заплащания не е изненада. Италия е първа по заеми и към този момент получени средства, Румъния и Гърция също са с огромен дял декларирани заеми, а Испания и Франция ще разчитат на грантове. Испания също по този начин наподобява първа ще получи и второ постоянно заплащане. Словакия и Литва също скоро ще получат постоянни траншове - те, сходно на България, залагат единствено на безплатна помощ.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР