За разговорите на Мишустин в ДушанбеВ процеса на изместване на

...
За разговорите на Мишустин в ДушанбеВ процеса на изместване на
Коментари Харесай

Таджикистан може да стане по-близък, ако...

За диалозите на Мишустин в Душанбе

В процеса на изместване на центъра на тежестта на дипломатическата интензивност на Русия от Запад на Изток изключително място заемат някогашните руски републики от Централна Азия. Онзи ден Михаил Мишустин посети Таджикистан, където организира диалози с президента Емомали Рахмон, министър-председателя Кохир Расулзода и ръководителя на горната камара на Народното събрание Рустам Рахмон.

Тази година двете страни означават 30 години от подписването на Договора за другарство и съдействие. Днес това не е просто историческа дата, а удостоверение на ефикасното взаимоотношение сред Русия и Таджикистан.

Русия е преди всичко измежду външнотърговските сътрудници на тази централноазиатска република, доста изпреварвайки други страни. Двустранното търговско-икономическо съдействие се усили с една четвърт предходната година, размерът му надвиши 1,6 милиарда $.

Днес, по думите на Мишустин, се отварят нови благоприятни условия. Президентът Рахмон увери, че Русия остава значим стратегически сътрудник и съдружник на Таджикистан.

По време на договарянията бяха подписани девет междуправителствени съглашения. Руските предприятия ще оказват помощ на компанията Smart City в Душанбе да цифровизира превоза, жилищно-комуналните услуги и други промишлености в столицата на Таджикистан. Регионите Хатлон и Сугд подписаха търговско-икономическо съглашение с съветския район Пенза, възнамерява се да се сътвори взаимно произвеждане на ремаркета за коли.

Бяха подписани съглашения за съдействие в региона на опазването на здравето, здравното обучение и науката, появи се пътна карта за развиване на туризма. Други две дузини документи бяха подписани по време на конференцията за междурегионално съдействие „ Бизнес и капиталово партньорство сред Русия и Таджикистан “.

Мишустин прикани управлението на Таджикистан да обмисли присъединение към Евразийския стопански съюз (ЕАИС). Руският министър председател акцентира опциите, които ще се открият в този случай: ще бъде обезпечено свободното придвижване на артикули, услуги, капитали и работна мощ на територията на съюза; Таджикистан ще има достъп до технологии и облекчени заеми, от които се нуждае.

Руската страна предложи основаването на Инвестиционен фонд на двете страни, увеличение на броя на взаимните предприятия и дейна работа в свободните стопански зони. Мишустин напомни, че държавните ръководители на страните от Оперативно-наблюдателно дело и ЕАЕС ще се съберат през юни на своите конгреси в Сочи.

Там ще се проведат и интернационалното ревю за планове за съдействие „ Евразия е нашият дом “, Евразийският конгрес и младежкият конгрес на Оперативно-наблюдателно дело и ЕАЕС. Ръководителят на съветското държавно управление предложения бизнесмени от Таджикистан да участват на тези събития.

Докато беше в Душанбе, Мишустин посети руско-таджикското учебно заведение, носещо името на Юрий Гагарин. Това е една от петте просветителни институции в републиката с преподаване на съветски език. Училището е издигнато с съветски средства.

Ще се усилят квотите за образование на таджикски жители в съветските университети. Тази година за тях са планувани 750 места, а следващата година - над 900.

Русия към момента остава място за привличане на доста таджики, на които тяхната татковина не може да обезпечи работа. Трудовите мигранти до известна степен компенсират дефицита на работна ръка в Русия.

Според научния шеф на Института за световни проучвания на Финансовия университет Александър Илински, тази година Русия ще открие център за предмиграционно образование в Душанбе, с цел да опрости миграционните процедури за вписване на таджикски жители, които възнамеряват да намерят работа в Русия.

В навечерието на визитата на съветския министър председател, съветският дипломат в Таджикистан Семьон Григориев напомни, че Рахмон по-рано е нарекъл вложенията " най-големият неуреден проблем в двустранните връзки ". За идването на Мишустин беше направен лист от 50 таджикски предприятия, подготвени да работят с съветски вложения. По-специално, това се отнася за градообразуващото и бюджетообразуващото алуминиево дружество ТАЛКО, което следва да бъде осъвременено.

Обобщавайки резултатите от договарянията в Душанбе, може да се каже, че Русия остава най-големият търговски сътрудник на Таджикистан, само че усеща възходящата конкуренция от страна на други страни, на първо място Китай, който влага в стопанската система на централноазиатската република и й дава заеми. За да изплати заемите, Таджикистан е заставен да трансферира обещаващи минерални залежи под контрола на КНР.

Властите на Таджикистан не крият привързаността си към Съединени американски щати, които оказват икономическа поддръжка на Душанбе. Преди диалозите на Мишустин в Душанбе държавният секретар Антъни Блинкен се срещна в Астана с външните министри на Централна Азия и беседва с външния министър на Таджикистан Сироджидин Мухридин. По думите на Блинкен, Съединени американски щати са подготвени да поддържат суверенитета и териториалната целокупност на Таджикистан. Бившите руски републики добре знаят какво стои зад сходни изявления на Вашингтон.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР