За проблема с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде

...
За проблема с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде
Коментари Харесай

Порожанов: Може да отпаднат субсидиите за отглеждане на коне

За казуса с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде уволнен шефът на регионалната дирекция на Българската организация по храните (БАБХ) в Кюстендил.

Това разгласи министърът на земеделието Румен Порожанов по бТВ. Той посочи, че казусът е в самото вписване на животновъдния обект, за което евентуално ще понесат отговорност и чиновниците, които са го ревизирали. 

Той напомни, че сега може да се кандидатства за дотация за развъждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, само че дружно с това притежателите взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лева за декар. После обаче множеството притежатели на коне ги пускат да се разхождат на независимост, а това от една страна заплашва живота им, от друга – основава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

По думите на Порожанов притежателят на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде глобен посредством заплащанията. Той посочи, че не е в неговите пълномощия да каже дали ще бъде глобен и за гибелта на животните. 

За ведомствените бензиностанции на земеделските производители той разяснява, че те фактически имат потребност от тях и в последна сметка са крайни консуматори, а не търговци. Контролът би трябвало да е на входа, в случай че има злоупотреби, те би трябвало да бъдат глобени, само че земеделските производители няма по какъв начин да зареждат на постоянни бензиностанции – по какъв начин ще влизат там, по какъв начин ще зареждат през нощта, разяснява министърът на земеделието.

Той увери, че се приготвят документите за отбрана на българското кисело мляко, саламурено сирене, лютеницата и други обичайни артикули. Асоциациите на производителите би трябвало да внесат документите при нас, с цел да ги внесем в Европейската комисия, изясни Порожанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР