За проблем с пунктовете за годишни технически прегледи на автомобилите,

...
За проблем с пунктовете за годишни технически прегледи на автомобилите,
Коментари Харесай

Отчитат технически прегледи на колата като „съмнителни“

За проблем с пунктовете за годишни механически прегледи на колите, алармира депутатът Божидар Божанов във въпрос до министъра на превоза Георги Гвоздейков.

2 967 599 пътни транспортни средства са минали механически обзор за интервала от 1 юли 2022 година до 1 юли тази година, демонстрира информация в Информационната система за електронно вписване на осъществените прегледи, дава отговор министърът.

За същия интервала са регистрирани над 50 500 случая, при които не са разчетени данните от знака за преминат периодически обзор. Когато системата за електронно вписване на прегледите установи неспособност да прочете данните от знака, автоматизирано маркира съответния обзор като „ подозрителен “ в системата, показва министърът.

Затягат контрола при техническите прегледи на колите

В системата са заложени две аргументи за установяване на прегледа като подозрителен – когато не се разчетат данните и когато не се разпознае регистрационният номер на автомобила. Съответно районното звено на ИА „ Автомобилна администрация “, на територията на която се намира контролно-техническият пункт, прави инспекция по получените сигнали за съмнителни прегледи, като преглежда записите от осъществените такива.
 istock istock
От ведомството припомнят, че техническите средства за електронно персонализиране на знаците са били сложени на всички пунктове за ГТП от 9 юли 2021 година

Контролът за съществуването и потреблението на механически средства за електронно персонализиране на знаците се реализира автоматизирано – съответният обзор не може да бъде приключен, до момента в който в системата не бъде регистрирано, че са приключени всички дейности и до момента в който към протокола не бъдат приложени графични изображения на VIN/рама на транспортното средство и километропоказателя, прецизират още от министерството.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР