За президента Доналд Тръмп дипломатката, представлявала САЩ в Украйна, бе

...
За президента Доналд Тръмп дипломатката, представлявала САЩ в Украйна, бе
Коментари Харесай

Мари Йованович - бившата посланичка на САЩ в Киев, известна с трудолюбието си

За президента Доналд Тръмп дипломатката, представлявала Съединени американски щати в Украйна, бе " неприятна вест ", на нея не можело да се разчита, имала политически предразсъдъци против него.

Тези обаче, които познават Мари Йованович - някогашната посланичка в Киев, която тази седмица е планувано да дава показания пред Камарата на представителите на фона на набиращото скорост следствие на демократите за импийчмънт - считат това изложение за изцяло безпричинно.

Йованович работи от над 33 години в Държавния департамент, била е и дипломат в Киргизстан и Армения. Известна е в дипломатическите среди като човек с умерено, рационално държание, работлива и проявяваща тези качества без значение от това дали съставлява държавно управление на републиканците, или на демократите, споделят нейни някогашни сътрудници.

Тя е " първокачествен посланик, деликатна, педантична, извънредно умна " и надали е споделила нещо неприятно за Тръмп на украински чиновници или свои сътрудници, споделя Джон Хърбст, предходник на Йованович на длъжността дипломат в Украйна, работил там дружно с нея при започване на 2000. години.

Тази известност мъчно се връзва с това, което някои възприемат като акция за очернянето й, приключила с решението на държавното управление на Тръмп да я в профил от поста й през май. Отстраняването съответствува с упражнявания от персоналния юрист на президента Руди Джулиани напън върху украински чиновници да проверяват противника на Тръмп Джо Байдън и сина му. Бившият кмет на Ню Йорк назова Йованович политически наемник, който имал за цел да попречи на сходно следствие - обвиняване, което Тръмп повтори.

" Бившият дипломат на Съединени американски щати, тази жена, бе неприятна вест ", е споделил Тръмп на украинския президент Володимир Зеленски им на 25 юли съгласно непълната стенограма на диалога им, публикувана от Белия дом. " Ще й се случат някои неща ".

Бивши сътрудници на дипломатката не схващат защо става дума.

Йованович " е сдържана. Умее да се владее. Не се набива на очи ", споделя някогашната посланичка на Съединени американски щати в България Нанси Макелдауни, която споделя, че познава Йованович от към 30 години. Йованович постоянно е знаела, че да си посланик значи не да работиш за себе си, а да " служиш на американските национални ползи и да помагаш на хората към теб ".

Джулиани " подлага на критика всички, които работят в това посолство, споделя, че всички наши посолства по света са партийно пристрастни и фаворизират някой от претендентите за сметка на различен. Това не дава отговор на обстоятелствата, само че е в действителност обидно ", споделя Макелдауни, която в този момент е началник на стратегия за интернационалните връзки в Джорджтаунския университет.

Йованович, която в този момент работи като помощник на Държавния департамент към Джорджтаунския институт за проучване на дипломацията, не отговори на изпратените й от Асошиейтед прес имейли с молба за коментар. Директорката на института Барбара Бодин съобщи, че някогашната посланичка отклонява всички молби за диалози с публицисти.

Йованович, на 60 години, е отгледана в фамилна среда, подготвила я за кариера в интернационалните връзки.

Тя е родена в Канада и е дете на имигранти - татко й е от някогашния Съветски съюз, а майка й - от Германия. Тя израства, говорейки съветски вкъщи. Семейството се реалокира в Кънектикът, когато Йованович е още малко дете и след това тя става гражданка на Съединени американски щати.

" Подобно на доста други хора, в това число и на представителите на украинско-американската общественост, животът на родителите ми е бил изменен вечно от комунистическия и нацисткия режим ", споделя Йованович на чуването си в Сената през 2016 година, на което участва и 88-годишната й майка. " Те са претърпели бедността, войната и разселването и в последна сметка идват в Съединени американски щати с мен на ръце в търсена на независимост, достолепие и отговорност ".

Йованович учи в Принстънския университет и приключва история и русистика. Шест години по-късно стартира работа в Службата по външните работи и става заместник-директор на съветския отдел, по-късно работи в Канада, Русия, Англия и Сомалия.

От 2001 до 2004 година работи като заместител на посланика на Съединени американски щати в Украйна Хърбст, а по-късно става дипломат в Киргизстан и Армения. Връща се в Украйна, откакто президентът Барак Обама я номинира за дипломат през 2016 година

Тя дойде в Киев две години след съветската анексия на украинския полуостров Крим и продължаващата съветска военна намеса. Като дипломат Йованович полагаше старания да увери украинските чиновници в поддръжката на Съединени американски щати и в това време ги насърчаваше да изкоренят повсеместната корупция.

" Старата олигархична система е към момента жива, а корупцията я подхранва ", сподели тя в тирада през януари пред завършващите Украинската академия за водачи. " Украйна би трябвало да продължи с икономическите промени в сходство с европейските стандарти и напълно да задейства своите институции за битка с корупцията ".

Някои украински чиновници, измежду които и основният прокурор на Украйна, показваха неодобрение от натиска на американската посланичка.

През март основният прокурор Юрий Луценко съобщи, че Йованович му е дала лист с имена на хора, които не би трябвало да преследва. Държавният департамент съобщи, че изказванието е безпричинно и по-късно Луценко се отхвърли от думите си.

Критиците обаче, отпред с Джулиани, я упрекнаха, че е работила против ползите на Тръмп.

" Посолството в Украйна бе на страната на Хилари Клинтън в президентската конкуренция. Те се опитваха да очернят президента Тръмп. В Украйна е имало много повече съглашателство, в сравнение с в Русия, където наподобява, че не е имало нищо сходно. Те се опитваха да провалят президента Тръмп ", сподели Джулиани.

Джулиани не показа доказателства в поддръжка на изказванието си. На чуванията си в Сената за посланическите постове Йованович заяви, че е правила дребни дарения на претенденти от Демократическата партия при започване на 2000-ните години, само че не и неотдавна.

Някои някогашни нейни сътрудници споделят, че Йованович в никакъв случай не е изразявала гласно вътрешнополитическите си пристрастия и надали е толерирала сходни изявления измежду чиновниците на посолството.

Йованович, споделят те, е удивително предпазлив човек и буквоядец, който постоянно работи дълги часове наред. В Армения тя прикани чиновниците да подсигуряват заслужено отношение към стачкуващите, задържани след породилите напрежение избори през 2008 година Колегите й я избраха за притежател на премията на Държавния департамент за дипломат, посочил изключителна отдаденост в отбраната на човешките права.

Тя се връща във Вашингтон през 2012 и 2013 година, където работи като посланик, поддържащ ежедневна връзка с американските чиновници в Европа. Лий Фейнстийн, тогавашният американски дипломат в Полша, си спомня подробните диалози с Йованович за това по какъв начин да бъдат извършени договарянията за създаване на ракети и за продължаващото американско военно наличие в Полша.

" Тя постоянно доста, доста е пособия на посланиците, с цел да може те по-добре да правят работата си. Никога не е преследвала свои цели ", споделя Фейнстийн, в този момент декан на учебното заведение " Хамилтън Лугар " за световни и интернационалните връзки в университета на Индиана. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР