За преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е нужно още малко

...
За преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е нужно още малко
Коментари Харесай

След консултациите при президента: Преговорите искат още време , тонът - конструктивен

За договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е нужно още малко време, само че тонът е градивен. Това стана ясно след консултациите при президента Румен Радев с представителите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Стана ясно също и че се работи върху текст на съглашение, който да обгръща всички аспекти на ръководството - законодателна и управническа стратегия, както и механизъм за взимане на решения. Това обаче бе всичко, което медиите научиха за договарянията след двудневното осведомително затъмнение по тематиката. 

След подадената от премиера Николай Денков оставка предходната седмица, президентът съблюдава законовата процедура и свика съвещания с парламентарно показаните партии преди да стартира с връчването на мандати за сформиране на държавно управление.

Първи през днешния ден на " Дондуков " 2 отидоха дамите от преговорния екип, който Бойко Борисов излъчи за диалозите с " Продължаваме промяната - Демократична България ". Самият водач на ГЕРБ отсъстваше, както отсъстваше и единият съпредседател на Движение за права и свободи - Делян Пеевски, при следобедните съвещания. 

Президентът попита Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян какъв брой време дали са подготвени за сформиране на кабинет, имат ли потребност от още време преди връчването на мандата, както и имат ли други варианти при положение на неуспех на договарянията с ПП-ДБ, като да вземем за пример дали биха търсили друго болшинство. В рамките на откритата за медиите част от консултациите той не получи съответен отговор, само че по-късно пред публицисти вицепремиерът в оставка Мария Габриел открехна завесата: 

" Преговорите не престават, имаме общи точки. Разговорите са градивни. Разбира се, имаме и разлики и тъкмо по тази причина ни трябват договарянията, с цел да може превъзмогването на разликите и възможностите, които си даваме, с цел да преодолеем тези разлики, да са на доста постоянна основа. За нас тази основа са правилата за бистрота, да има споделена отговорност, да има доста явен механизъм за взимане на решения. Имаме потребност от още малко време. Благодарна съм за градивния звук, в който през последните два дни договарянията протекоха ".



От ГЕРБ-СДС не престават да държат на споделената отговорност и явен механизъм за взимане на решения в възможната бъдеща коалиция като се придържат прецизно към препоръчаното от тях в плана на съдружно съглашение, стана ясно след консултациите.

Водещо за ПП-ДБ пък остава продължението на плануваните промени, измененията в правосъдната система и битката с корупцията. Премиерът в оставка Николай Денков пред Радев съобщи, че е сдържан оптимист след диалозите в събота и неделя, само че посочи, че в случай че с първия мандат не се сформира държавно управление, ще има нови предварителни избори. На масата на договарянията са както законодателната стратегия, по този начин и съставът на кабинета.

" Разговорите бяха градивни. Разбира се, би трябвало да продължат със същата активност. Трябва оптимално бързо да приключат договарянията и да се премине към решение. Уверихме президента, че желаеме да се реализира ротацията. Също по този начин му казахме, че в случай че няма единодушие, сме подготвени да отидем на избори. Това не е добър вид, само че може да се окаже единственият вероятен, в случай че не можем да се разберем, че промените, правосъдната система, битката с корупцията би трябвало да продължат ". 



От Движение за права и свободи пък заговориха за сложна опция, в случай че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се схванат. В този случай ДПС би траяла същата политика - " да бъде фактор на непоклатимост и рационално да поддържа това, което счита, че е в интерес на хората ", съобщи съпредседателят Джевдет Чакъров.

" Преследвайки огромните цели - Шенген и еврозоната, ние би трябвало да обърнем внимание на дневния ред на хората - стандартът на живот. Добре е да има държавнически метод. Надяваме се главните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има опция да се откри и друга настройка, само че тя ще бъде доста сложна след това ".
Движението за права и свободи бе показано от зам.-председателя Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов и зам.-председателя на парламентарната група на Движение за права и свободи Хамид Хамид. Другият съпредседател -  Делян Пеевски, обаче не се появи, както не се яви и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. За разлика от тях, от ПП-ДБ заложиха на водачите си в лицето на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и оттеглящия се от поста си министър председател Николай Денков.  



Утре следва вторият кръг съвещания с представителите на " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР