За пръв път в историята на САЩ председателят на Камарата

...
За пръв път в историята на САЩ председателят на Камарата
Коментари Харесай

Хаос и несигурност в САЩ след отстраняването на Маккарти

За пръв път в историята на Съединени американски щати ръководителят на Камарата на представителите беше отхвърлен от поста си. Републиканецът Кевин Маккарти беше свален от авторитетната позиция след гласоподаване, поискано от личната му партия.

В историята на американския конгрес е имало единствено един различен подобен избор - през 1910 година. Тогавашният ръководител на Камарата на представителите обаче е оживял след гласуването. " Пиша история, а? ", шеговито разяснява Маккарти, който беше безапелационен, че не съжалява за нищо, което е направил като ръководител на Конгреса. Той заемаше третата най-висока позиция в страната след президента и вицепрезидентката.

Кой и за какво смъкна Маккарти от поста?

Вотът за свалянето на Маккарти от председателското място беше иницииран от различен представител на републиканската партия - Мат Гетц. 41-годишният политик от Флорида упрекна Маккарти, че се е съюзил с демократите, вместо да работи с сътрудниците си от Републиканската партия.

Обвиненията са по отношение на решението Маккарти да се споразумее с демократите за краткотрайно финансиране на администрацията, което да предотврати прекъсването на работата ѝ. Вашингтон още веднъж беше застрашен от това поради яростни диспути за бюджета. С помощта на демократите, Конгресът на Съединени американски щати съумя да одобри краткотраен бюджет, който ще е в действие доникъде на ноември. По думите на Гетц Маккарти не се е съобразил с няколко вътрешнопартийни решения, което значи, че " не може да му се има доверие ".

Кой ще поеме поста?

Не е ясно кой би могъл да поеме поста в този момент. Във всеки случай Маккарти не желае да се кандидатира още веднъж. Той ясно съобщи това след гласуването. Гетц също увери, че няма упоритости да се кандидатира, самият той не би получил доверието на болшинството. В една толкоз фрагментирана парламентарна група като цяло не е ясно кой може да сплоти задоволително хора зад себе си, написа " Тагесшпигел ".

Мат Гетц е представител на крайнодясната секта в Републиканската партияСнимка: Win McNameeGetty Images

Засега единственото, което е ясно, е, че нищо няма да се случи в продължение на седмица. Републиканците желаят да отделят толкоз време, с цел да проучат опциите си. Избоът може да се организира най-рано в средата на идната седмица. Все още не е ясно какъв брой гласа ще бъдат нужни за избирането на нов ръководител на Конгреса.

Какво следва за държавното управление и бюджета?

Свалянето на Маккарти от поста е кулминационната точка на дълга вътрешнопартийна битка в Републиканската партия, написа " Тагесшпигел ". Преди гласуването Гетц и други представители на крайнодясната секта в партията влязоха в изострен спор с умерените републиканци. Мнозина считат, че този избор единствено ще затрудни работата на Народното събрание. Седмици наред Народното събрание ще бъде блокиран, вместо да прави същинска работа, споделя конгресменът Том Макклинток. 

Камарата на представителите фактически ще бъде парализирана до избора на нов ръководител. Преди подобен да бъде изработен, другата законодателна активност ще бъде парализирана. Това е изключително притеснително за Конгреса предвид на обстоятелството, че утвърденият краткотраен бюджет, провокирал недоволството против Маккарти, ще изтече в средата на ноември. Ако до тогава не бъде признат нов, цялото американско държавно управление ще бъде блокирано.

Ще продължат ли американските помощи за Украйна?

Американският парламент следва да вземе и решение за нови помощи за Украйна. Временният бюджет, който беше признат преди дни, въобще не планува спомагателни средства за Киев. Това не значи, че Вашингтон ще приключи поддръжката си, само че утвърдените до момента средства са на приключване и ще е нужна нова финансова инжекция.

Крайната секта в Републиканската партия, чийто представител е Мат Гетц, се опълчва на удължаването на поддръжката за Украйна. Гетц даже упрекна Маккарти, че се е споразумял скрито с президента Джо Байдън за споразумяване на още средства за нападнатата от Русия страна. Маккарти отхвърли.

През януари Маккарти стана ръководител на американския конгрес след рекордните 14 провалени вота, в които до консенсус по този начин и не се стигаше. Тогава крайнодясната секта в парламентарната група настоя предложение за премахване на ръководителя да може да бъде импортирано и от един-единствен член на Народното събрание. Този път Гетц се възползва точно от това си право.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР