За ПП-ДБ качествено средно образование означава училището да открива и

...
За ПП-ДБ качествено средно образование означава училището да открива и
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Има как от учебните заведения да излизат мислещи хора със съвременни знания и умения

За ПП-ДБ качествено приблизително обучение значи учебното заведение да открива и развива оптимално капацитета на всяко дете, като подтиква сериозното мислене и персоналните качества, без зазубряне на дати и обстоятелства. " Стремим се към просветителна система с по-малко стрес, която по забавен за децата и учениците метод да построява у тях такива личностни, обществени и професионални качества, каквито ще им бъдат нужни на следващия ден, когато стопанската система и обществото ще бъдат разнообразни от днешните ", споделят от обединението. Така съгласно тях българските младежи ще бъдат конкурентоспособни на своите връстници в Европа и в света и ще могат елементарно да намерят мечтана и добре платена работа както в България, по този начин и отвън нея. 

За да бъде реализирано това, обединението си слага няколко съществени задания, по които да работи паралелно. И изброяват: 
Първата е да понижим фактологията в учебниците и да осигурим повече време за осмисляне на образователния материал и за извършения. Така учениците ще могат да се научат да мислят сериозно, да показват лично мнение, да разискват и спорят, да работят в екип.  Ще улесним постигането на тези резултати, като продължим да развиваме цифровите просветителни запаси - електронни уроци, видеоматериали, проби. Така по-лесно ще привличаме и задържаме вниманието на учениците, ще повишим интереса към ученето и последователно ще преминем към персонализирано образование, съобразено с опциите, ползите и гениите на децата.  Ще осъвременим методите на преподаване в предучилищното и учебното обучение - посредством игри, работа по планове, присъединяване в диспути, на практика занимания, уроци навън и други сходни. Ще поканим в класните стаи специалисти от бизнеса, академични преподаватели и здравни експерти. Ще разтеглим безплатната стратегия за извънкласни действия по ползи, като прибавим занимания по естествени и механически науки.  Актуализирането на заплатите в просветителната система остава приоритет. Предвиждаме да поддържаме учителските хонорари на равнище от 125% по отношение на междинната заплата в страната, с цел да привличаме младежи към учителската специалност. Ще понижим административната тежест за учителите и шефовете и ще дадем повече независимост на преподавателите във връзка с образователния развой. Към това ще прибавим дейна работа за повишение на престижа на учителите и за възстановяване на тяхното взаимоотношение с родителите. За задачата предвиждаме да създадем Етичен кодекс за взаимоотношението сред учители и родители, който да бъде признат след публично разискване.  Ще подобрим подготовката на бъдещите учители в университетите, ще осигурим менторска поддръжка на младите преподаватели в началния интервал от професионалното им развиване. 
" Разчитаме тези ограничения да имат още значими положителни резултати - да понижат експанзията в учебно заведение, да привлекат в клас децата в ученическа възраст, които в този момент са отвън учебното заведение, и да свият до най-малко броя на отпадащите от просветителната система ", надяват се представителите на Политическа партия и Демократична България. 

Коалицията напомня, че още в последното постоянно държавно управление на Кирил Петков през 2022 година стартира дейна работа в тази посока. 

" Дадохме началото на плана за електронни запаси " Дигитална раница " ; заделихме над 400 млн. лева за ремонт и строителство на детски градини, учебни заведения и спортни площадки; започнахме огромна стратегия за безвъзмездни извънкласни действия за спорт и изкуства във всяко учебно заведение, направихме детските градини безвъзмездни, а в 48-ото Народно заседание подкрепихме безплатните учебници за учениците. В идващия мандат желаеме да построим нови съвременни учебни заведения, детски градини и ясли там, където не достигат; да модернизираме към този момент съществуващите, където е належащо. С европейски средства ще изградим STEM кабинет във всяко учебно заведение ", ангажират се още от обединението на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов. 

Качествено висше обучение в България ще има, когато се подобрят системите за акредитация на университетите и за атестиране на преподавателите, тъй като по този начин те ще бъдат стимулирани да се развиват непрекъснато, имат вяра в Политическа партия и Демократична България.

" Тези промени ще вървят ръка за ръка с осъвременяването на материалната база и поощряване на включването на университетите в национални и интернационалните просветителни и научни мрежи и съдействия. Студентите ще получават модерни и нужни за действителната стопанска система познания и умения, в случай че се засилват връзките сред висшето обучение и бизнеса и сред университетите и учебните заведения. Това ще подкрепи осъвременяването на образователните стратегии, ще обезпечи по-добро професионално насочване и по-успешна реализация на младежите, както и по-ефективно угаждане на потребностите на бизнеса от експерти ". 

Българските университети и научни институти би трябвало да се развиват и поддържат, с цел да се съревновават с най-хубавите в света. Затова в последното постоянно държавно управление създадохме статута на изследователските университети, подкрепихме центровете за върхови научни достижения и за подготвеност, въведохме тласъци за издание на публикации в влиятелни научни издания. Повишихме заплатите във висшите учебни заведения, увеличихме двукратно докторантските стипендии и въведохме плановите докторантури, които разрешават по-високо заплащане и работа по задания, предоставени от бизнеса, припомнят от обединението. 

И се ангажират: " Ще продължим да работим в тази посока, като създадем ясни критерии за профилиране на висшите учебни заведения като проучвателен, професионални или образователни; усъвършенстваме механизмите за оценка и надзор на качеството на висшето обучение, без да се нарушават правилата на академичната автономия; усъвършенстваме системата за финансиране на висшите учебни заведения, като отчитаме техните профили и качеството на образованието в тях ". 

Коалицията поддържа и концепцията си от предишния мандат за основаване на Северозападен университет, който да приготвя нужните фрагменти за тази част на България. По отношение на науката желаят да се одобри нов Закон за развиване на научните проучвания и нововъведенията. Ангажират се да поддържат българските учени посредством по-високи хонорари, възстановяване на материалната база и присъединяване в интернационалните планове и съдействия, както и да предизвикват взаимните стратегии с бизнеса, с цел да се увеличи конкурентоспособността на българската стопанска система. 

" Имаме действителни цели във връзка с финансирането в просветителната система. За предучилищно и учебно обучение ще се стремим към 5% от Брутният вътрешен продукт, а за висше обучение - към 1%. Средствата обаче наложително би трябвало да се усилват редом с възстановяване на качеството. За обединяването " Продължаваме Промяната - Демократична България " приоритет е да осъществя управническата си стратегия в бранш " Образование ", когато сформира постоянно държавно управление, тъй като знае, че има по какъв начин от учебното заведение и университета да излизат мислещи хора със модерни познания и умения ", споделят още от обединението на Петков, Василев и Иванов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР