За последните три дни приходът на вода към язовир Студена

...
За последните три дни приходът на вода към язовир Студена
Коментари Харесай

За три дни приходът на вода към язовир Студена се е увеличил десетократно

За последните три дни приходът на вода към язовир Студена се е нараснал десетократно, заяви за " По света и у нас " екоминистърът Нено Димов. Това е резултат от прекъсването на работата на помпената станция " Крапец " на 28 ноември. Проверка откри, че от нея нерегламентирано се пренасочва вода към Радомир, което е разрешено единствено в изискванията на спешна обстановка. На изказванията на кмета на Радомир пред " По света и у нас " през вчерашния ден, че няма такива нарушавания, от екоминистерството обявиха, че дават резултатите от инспекцията на прокуратурата, с цел да се види кой е разпоредил отклоняване на водата.

Докато е работила помпената станция " Крапец ",притокът към язовир Студена е бил 44 литра в секунда. Сега той е 418 литра в секунда.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Оказва се че ограниченията дават резултат. Ние през днешния ден поискахме спомагателна информация за силата, която е употребила помпената станция, и по този метод специалистите ще преценяват каква вода е била прекосявала през тази станция.
Кметът на Радомир Пламен Алексиев през вчерашния ден отхвърли пред " По света и у нас " изказванията, че в нарушаване на наредбите за спешно доставяне по-голямо количество вода е отивала към Радомир, вместо към Перник
Пламен Алексиев, кмет на община Радомир: Информацията за отклонение на вода от бент. " Студена " е погрешна. През помпена станция " Крапец " може да се подава до 38 литра в секунда към гр. Радомир. Това, което е належащо да влиза в гр. Перник и в покрайнините, е 550 литра в секунда.Нено Димов, министър на околната среда и водите: Неговото изказване би трябвало да се базира на някакви обстоятелства. Ние при всички положения ще дадем цялата информация, която имаме на органите, които могат да вършат следствие. Трябва да се види в последна сметка кой е разпоредил да има такова отклоняване.
А на изказванията на Българската асоциация по водите, че екоминистерството е знаело какво количество вода се разпределя към Радомир и Перник посредством помпената станция,министър Димов отговори:
Нено Димов министър на околната среда и водите: За спешен случай не сме уведомявани, тъй че няма по какъв начин да знаем. Това е нещо, което не е било позволено.
Заради водната рецесия в Перник,в сряда се чака държавното управление да освободи от служба регионалния шеф Ирена Соколова. Днес тя изрично отхвърли коментар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР