За последните пет години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

...
За последните пет години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)
Коментари Харесай

КЗК: забавяния, картели, ценови преси и куриози

За последните пет години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разгледала общо 28 случая с предмет „ Забранени съглашения, решения и съгласувателни практики “, като шест от тях са тясно свързани и с инспекции на „ Злоупотреба с монополно или господстващо състояние “.

Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК) не разрешава практиките, при които всевъзможен тип съглашения сред предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния пазар, като:
директно или индиректно установяване на цени или други търговски условия;разпределяне на пазари или източници на снабдяване;ограничаване или управление на производството, търговията, техническото развиване или инвестициите;прилагане на разнообразни условия за еднакъв тип контракти във връзка с избрани сътрудници, при което те се слагат в неравноправно състояние като конкуренти;поставяне сключването на контракти според от поемането от другата страна на спомагателни отговорности или от сключването на спомагателни контракти, които по свояхарактер или според нормалната комерсиална процедура не са свързани с предмета на главния контракт или с неговото осъществяване.
От 28-те решения на Комисия за защита на конкуренцията с този предмет за интервала 2019-2023 година с три се открива, че няма осъществено нарушавания. С девет от решенията пък се образува произвеждане по самодейност на комисията. През 2023 година поради повишение на цените на бързооборотните артикули (включително яйцата и млечните продукти) Комисия за защита на конкуренцията се самосезира по три такива проблема с ответници огромните вериги за хранителни артикули, птицевъдите и млекопреработвателите.

Вече година – производствата започват през март 2023 година – те не са завършени. Това обаче не би трябвало да се приема за изненада, поради че секторните разбори нормално лишават на комисията доста време – към този момент две години няма и решение за олиото.

Най-много са решенията, с които се открива осъщественото нарушаване и извършител и се постанова глоба – цели 12. За три от тях против " Лукойл " и " Миле ", свързани и със „ Злоупотреба с монополно или господстващо състояние “.

Други три от откритите нарушавания и наложените санкции са от 2021 година и 2019 година за картел на редица компании при санирането на здания в Пловдив, Търговище и Гоце Делчев. В решението на комисията се показва, че „ Тъй като откритото в актуалното произвеждане нарушаване съставлява картел, който кардинално се смята за най-тежката форма на ограничение на конкуренцията, Комисия за защита на конкуренцията дефинира главен размер на глобите на ответните сдружения в размер на 8% от приходите на всяко сдружение от съответните действия. “

В същото време обаче огромна част от компаниите регистрират ниски или даже нулеви обороти за съответната последна финансова година и окончателният размер на глобите е доста понижен. Бърза информация демонстрира, че обособените наказания по трите решения са общо 61, като единствено в 20 от тях оборотите са задоволителни за заплащане на цялостния размер на глобата. Така вместо да се наложат санкции за общо 1,4 млн. лева, те са за 869 хиляди лв. (60%).

Сред другите открити през последните пет години нарушавания и наложени санкции са такива, свързани с:
отвесни съглашения с дистрибутори и сервизи за коли (с наложени наказания на четири компании за общо близо 400 хиляди лева.);възпрепятстване на инспекция за манипулиране на процедури за публични поръчки (три наказания на обща стойност 51 хиляди лева.) – забавно е да се види в елементи какви способи са употребявани в този случай за възпрепятстване на КЗК);налагане на спомагателни отговорности за доставки на детски облекла (глобата е за една компания и е в размер на близо 2 млн. лева.);две производства против установяване на препродажни цени на артикули, свързани с развъждането на бебета (наложените наказания на двете компании са за общо съвсем 1 млн. лева.);картел сред участници в социална поръчка по даване на услуги за печатна и външна реклама, връзки с обществеността и гласност (санкцията е идентична за трите компании – по 7 хиляди лева всяка) – забавно е, в началото избраната от Комисия за защита на конкуренцията глоба за две от трите компании е общо за над 200 хиляди лева, само че комисията взема решение размерите да бъдат понижени до глобата на третата компания (която фактически е спечелила въпросната поръчка), т.е. 7 хиляди лв..
Прави усещане, че работата на Комисия за защита на конкуренцията по отношение на използването на неразрешени съглашения, решения и съгласувателни практики главно визира картели при публични поръчки, още веднъж горивата и установяване на цени за препродажба към краен клиент. Ясно е, че тези порочни практики би трябвало да се борят, а Комисия за защита на конкуренцията е основен орган за пресичането и наказването им.

Остават въпросите за забавянето на някои производства (като тези за питателните продукти), опциите за справяне с пречките пред следствията на комисията (като при случая с публичната поръчка по-горе) и може би най-важното – кои други случаи и евентуални нарушавания са останали отвън полезрението на Комисия за защита на конкуренцията през годините.   

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР