За последните няколко седмици има множество сигнали в социалните мрежи

...
За последните няколко седмици има множество сигнали в социалните мрежи
Коментари Харесай

Опасни гъсеници у нас, предизвикват тежки алергични реакции, заду...

За последните няколко седмици има голям брой сигнали в обществените мрежи на стопани, които са изгубили кучетата си след летална среща с рисковата гъсеница.

 

Малко дете също е потърпевшо от непредвидена среща с насекомото в Кюстендил. Майка му Нели Цветкова уточни, че детето й настъпило гъсеницата. Били посъветвани да измият обувката му, само че това не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите незабавно завели детето си в токсикологията в „ Пирогов ”. Медицинските експерти им обяснили, че то е с алергична реакция.

Телата на боровата процесионка отделят два алергена, разяснява пред NOVA NEWS алергологът доктор Тихомир Мустаков. Той посочи, че при среща с рисковото насекомо половината хора образуват алергична, а другата половина – токсична реакция. Експертът посочи, че в случай че домакински любим оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до зной и гибел.

 

Екологът към Община Казанлък Петя Николова означи, че нападението от борова процесионка е едва - под 30%. " Използваме биологичен способ за справяне. През юни ще заложим феромонови уловки. Те ще хващат мъжките типове. Дърветата се обезлистяват и унищожават от насекомото. В момента гъсениците какавидират и шушулките им са празни. Предстои да изрежем пашкулите по дърветата ", уточни тя.

Д-р Генко Мирев от общинския подслон разясни, че провалите зависят от имунната система на животното, което е било в досег с насекомото. " Някои са ужасно алергични, вършат анафилактичен потрес. Зависи и от количеството власинки, погълнати от животното ", добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР