За последен път Кралят на футбола напусна стадиона, на който

...
За последен път Кралят на футбола напусна стадиона, на който
Коментари Харесай

Последно сбогом: Бразилия се прощава с Краля на футбола Пеле

За финален път Кралят на футбола напусна стадиона, на който е записал едни от най-важните достижения в кариерата си.

След 24-часово поклонение ковчегът с тялото на Пеле беше изнесен от " Вила Белмиро " в Сантос и качен на пожарна кола, която мина по улиците на града, в това число около дома, в който живее 100-годишната майка на футболиста. Стотици развяваха знамето на тима на Пеле, до момента в който носеха фланелки с неговия номер 10.

Новият бразилски президент Лула да Силва беше измежду 230-те хиляди души, отдали респект на Краля на футбола.
Светът дължи доста на Пеле, на човек, роден безпаричен и тъмнокож в страна с доста предубеждения. Пеле не разреши това да го засегне, той знаеше по какъв начин да бъде Пеле. Най-добрият и най-скромният. Много съм печален. Имах опция да го виждам на стадиона доста пъти, само че това няма да се случи още веднъж. Освен по филмите за неговите безчет голове. Всички изискуем най-малко мъничко на Пеле. Бразилия му дължи доста.
Луиз Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия

След процесията фамилията на Пеле се сбогува с него на гала в най-голямата отвесна гробница в света, ситуирана на към километър от стадиона на Сантос. Приживе Пеле е купил място на деветия етаж в чест на татко си, който е носил фланелка с номер 9 по време на кариерата си.

Единственият футболист, печелил три международни шампионати, умря на 82 след битка с рак на дебелото черво, траяла повече от година. Междувременно от FIFA оповестиха, че ще изискат всяка страна в света да кръсти стадион на името на Пеле.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР