За поредно лято спалните места на БДЖ са дефицитна стока,

...
За поредно лято спалните места на БДЖ са дефицитна стока,
Коментари Харесай

Спалните места на БДЖ са дефицит за поредно лято

За следващо лято спалните места на БДЖ са дефицитна стока, както бяха бананите през социализма. Най-търсени са дните петък и неделя по направленията до и от морето. Билетите за тях се изчерпват за часове в деня, в който са пуснати за продажба, или в границите на идващите няколко дни. Търсенето е най-вече от фамилии с деца, възрастни и младежи.

Причината е в хроничния дефицит на спални вагони и неналичието на единната осведомителна система за покупка на билетите.

Проблемът е максимален в София. Оказва се, че единствено няколко дни след стартирането на билетите те се изчерпват, като в следствие за избрани влакове няма спални места над три седмици преди пътуването. Заради неналичието на единна осведомителна система на БДЖ обаче може да се окаже, че местата са изчерпани в едно от бюрата на БДЖ – да вземем за пример на Централна гара в София, само че към момента билети да има в друго бюро – на ул. " Гурко " или в НДК. Така, във века на връзките БДЖ разкарва столичани от офис на офис, с цел да се снабдят с дефицитната стока – билет за спален вагон, тъкмо както беше по времето на социализма.

По сигнал на жител на столицата на 28 май спалните места за нощния трен от София до Бургас на 22 юни към този момент са били изчерпани в бюрото на Централна ж. п. гара.

" Към дата 28.05.2018 година спалните места за 22.06.2018 година от София за Бургас фактически са изчерпани. Това се изяснява с обстоятелството, че тази дата е за ден петък, тъкмо в пика на туристическия сезон и търсенето е доста по-голямо от предлагането ", дадоха отговор от " БДЖ – Пътнически транспорти " на въпрос на Mediapool за какво няма билети за пътешестване, което е три седмици напред.

БДЖ пуска билетите за предварителна продажба един месец преди плануваната дата за пътешестване. Това значи, че на 28 май към този момент са изчерпани билети, които са пуснати за продажба на 22 май.

Обещание за спомагателни вагони

" Всяка година през летния сезон се следи засилен интерес от искащите да резервират спални места за пътешестване с трен. Това се случва от средата на месец юни по направленията от София до Варна и Бургас ", показаха от държавната компания. Оттам дадоха обещание да обезпечат спомагателни вагони за идния сезон.

" За да отговори в оптималната степен на интереса на своите клиенти към спалните вагони през летния сезон, националният железопътен транспортьор ще преразгледа оперативните данни от предварителните продажби и ще направи всичко допустимо да обезпечи спомагателни вагони за най-натоварените направления ", споделиха от компанията.

" През лятото на 2018 година " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД ще се стреми да резервира потенциала на влаковете със спални места по отношение на 2017 година Постоянно се търсят разновидности за обезпечаване на запаси в действен порядък за облекчаване на търсеното в най-натоварените дни ", прибавиха оттова.

За да реши казуса с дефицита на спални вагони през 2013 година БДЖ купи 30 нови спални вагона. Още от първия си мандат насам транспортният министър Ивайло Московски от време на време дава обещание да бъдат купени и нови влакове. За последно при започване на април сподели, че до месец и половина ще бъде пусната поръчката за покупката на 41 нови мотрисни влака, само че това не се случи. Вместо това БДЖ пусна скандални поръчки за ремонта на 50-годишни локомотиви за 58 млн. лева

Четири години внедряват онлайн системата за билети в железниците

Както от първи си мандат Московски дава обещание да купи нови влакове, по този начин към този момент четвърта година се оказва, че се внедрява онлайн системата за билети в железниците. Тя беше обещана от транспортния министър Данаил Папазов, а пилотната ѝ версия бе демонстрирана в края на 2013 година

" В момента продължава внедряването на онлайн система за резервация и билетоиздаване. Тя е въведена във всички огромни регионални градове в страната като се изключи гара София, където следва. За страдание, двете системи не могат да обменят информация и по тази причина от 1 юли 2018 година ще въведем краткотрайна технология за паралелна работа при продажбите за спални места ", се споделя в отговора на БДЖ до Mediapool.

Поради неналичието на единна осведомителна система от " БДЖ – Пътнически транспорти " не можаха да отговорят какъв % от спалните места за юни към този момент са продадени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР