За поредна година от студентската организация на ВМРО – Пловдив

...
За поредна година от студентската организация на ВМРО – Пловдив
Коментари Харесай

Студентите от ВМРО – Пловдив подаряваха листовки и захарни петлета за Петльовден

За поредна година от студентската организация на Вътрешна македонска революционна организация – Пловдив означиха националния празник Петльовден, като подаряваха на съгражданите си осведомителни листовки за празника.

За дребните имаше изненада – подарък захарни петлета.

От Вътрешна македонска революционна организация припомнят, че Петльовден е ден на мъжката рожба и по тази причина и на брошурите, които раздаваха, бе разказана легендата за празника и по какъв начин се е появила в националните вярвания.

Това е поредна акция от страна младите войводи, която има за цел да пази и припомня за традициите на българите и българския народ.

Ето какво споделиха от Вътрешна македонска революционна организация – студентска организация – Пловдив във „ Феюсбук “:

В живота, който живеем през днешния ден, сме заобиколени от голям брой информация, безусловно отвред. Залети от една смешна осведомителна, демократична вълна, хората са с много неверно мнение за днешния ден. Именно през днешния ден 2-ри февруари е Петльовден и ние напомнихме това, раздавайки захарни петлета на децата и листовки с историята от днешния ден на родителите им.

Петльовден е празник на мъжката рожба!

Преданията описват следната 300-годишна история: Петльовден е обвързван със събирането на най-тежкия за нашия народ налог – кръвния, взимането на дребни момчета.

Легендата споделя по какъв начин смела българска майка скрива мъжкото си чадо и отхвърля да го даде на турците, а те се заканват, че в случай че не го съобщи, то ще бъде заклано. Тогава тя декларира, че сама ще заколи скъпото си момче, само че не ще им го даде.

През нощта тя извежда и скрива детето си надалеч отвън селото, заклала в среднощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навсякъде. Когато сутринта пристигнали наново, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от селото.

От тогава та до през днешния ден този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР