За поредна година лекар от Военномедицинска академия ще бъде част

...
За поредна година лекар от Военномедицинска академия ще бъде част
Коментари Харесай

Д-р Мария Якова от ВМА ще бъде част от българската експедиция към Антарктида

За поредна година доктор от Военномедицинска академия ще бъде част от екипажа на българския боен научно-изследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ", който отплава на втората си задача към ледена Антарктида.

Задачата в границите на 32-ата експедиция е обезпечаването на условия за реализирането на 10 научни плана, които към този момент излизат отвън параметрите на остров Ливингстън.

Част от екипажа на кораба е и доктор от ВМА – лейтенант доктор Мария Якова. Тя приключва медицина през 2012-а и стартира да специализира хирургия в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на столичната военна болница. Отскоро е и боен доктор. В професионалната си визитка има две задгранични задачи в Босна и Херцеговина (2022-2023 г.) – като медицински консултант на главнокомандващия на задачата и шеф на здравното обезпечаване въз основата на Европейския съюз там.

Д-р Якова се дефинира като рискован човек: " Обичам рисковите чувства и занимания. Експедицията е много по-различен опит, пътуването е дълго и уморително, като въздейства доста върху душeвността на целия екипаж. Трябва да сме готови за напълно разнообразни от работното ни ежедневие обстановки. Очаквам с неспокойствие срещата с този много-много по-различен свят. И тази среща за мен ще е нещо вълнуващо и ново, сподели доктор Мария Якова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР