За поредна година БФБаскетбол и НБЛ ще се включат в

...
За поредна година БФБаскетбол и НБЛ ще се включат в
Коментари Харесай

БФБаскетбол и НБЛ се включват в традиционната в Европа баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс

За поредна година БФБаскетбол и НБЛ ще се включат в обичайна в Европа баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс. 

В интервала 26 ноември - 5 декември 2022 година Спешъл Олимпикс България още веднъж провежда промоционална акция в поддръжка на Европейската баскетболна седмица. 

" Нашата обща цел e да разтеглим достъпа до спорт за нашите сънародници с интелектуални усложнения и да променим живота им посредством баскетбола ", оповестиха от организацията. 

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 година. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс е повишен от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа. 

На 2 декември 2005 година Българската федерация по баскетбол беше измежду първите български спортни организации, които се причислиха към Декларацията за достъпа до спорт, посредством която изрази своята воля да бъде естествената среда, която поддържа спортистите с интелектуални усложнения да упражняват целогодишно, да изявяват своите достижения и да споделят своите способности и основават другарства в локалните общности.

В резултат от партньорството на двете организации баскетболният тим на Спешъл Олимпикс България завоюва сребърни медали в шампионата по баскетбол от Европейските юношески игри за хора с интелектуални усложнения Варшава’2010 и се показа спърви тим по 3х3 баскетбол по време на Европейското състезание в Швейцария през2019. През 2022, обединеният тим 3х3 още веднъж взе участие на FIBA Open в Швейцария и завоюва златни медали на първия европейски шампионат по баскетбол за младежи синтелектуални усложнения, който се организира през октомври в Италия. 

За поредна година федерацията и Национална баскетболна лига разпространиха до клубовете членове покана за присъединяване в акцията и апел за поддръжка на Декларацията за достъп до спорт. 

Под знака на формалния хаштаг на акцията " #Аз поддържам Спешъл Олимпикс България " ще премине и осмия кръг в шампионата на НБЛ. Посланик на акцията ще бъде капитанът на мъжкия народен тим и Рилски състезател Чавдар Костов. 

Изпълнителният шеф на БФБаскетбол Филип Виденов пък ще е измежду специфичните посетители на шампионата, който Спешъл Олимпикс България ще провежда в границите на Европейската баскетболна седмица на 26 ноември (събота) от 10.00 до 12.00 часа в подготвителната спортна зала по баскетбол на НСА " Васил Левски ".

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР