За поредна година “Българската Kоледа” помага на хиляди деца в

...
За поредна година “Българската Kоледа” помага на хиляди деца в
Коментари Харесай

Да откриеш думите: „Българската Коледа” помага на близнаци с увреден слух

За поредна година “Българската Kоледа” оказва помощ на хиляди деца в неравностойно състояние. Тази година фокус на акцията е продължителното лекуване и рехабилитацията на деца с увреждания.

Това са Данчо и Иво. Те не чуват света към тях. Раждат се с двустранна загуба на слуха, само че носят най-голямата наслада на фамилията си, когато се появяват на бял свят, тъй като повече от 8 години родителите им вършат опити да имат дете.

„ Много се борихме. Бях извънредно радостна, че имам деца, без значение дали са глухи или чуващи”, споделя майката Красимира Жечева.

В семейство Жечеви глухотата е наследствена. Затова нито Красимира, нито Йордан се тормозят, че децата им могат да се родят с повреден слух.

„ Знаехме, че можем да се оправим с казуса. И се оправяме. Общуваме по най-сладкия метод – с жестове. Всеки ден сядаме на масата и си бъбрим”, добавя и бащата Йордан Жечев.

На годинка им слагат слухови апаратчета и стартират дейна рехабилитация.

„ На десетия месец забелязах, че има разлика сред двамата. Иво е по-любознателен, по-активен. Със слуховия уред той стартира да управлява гласа си и по този начин стартира да приказва доста добре”, споделя още майката Красимира.

За да развият речта си, и Иво, и Данчо, които в този момент са на 8, посещават учебен център за деца в повреден слух. По думите на слухово-речевия рехабилитатор Таня Иванова двамата се оправят в всеобщото учебно заведение.

„ За Данчо e по-трудно, защото той би трябвало да следи какво е споделил събеседникът въз основата на гледане по устните, да разчита думите оттова. И Иво му оказва помощ, когато Данчо не разбира”, изяснява тя.

„ Трудно схващат текст, нови думи. Идеята ни е да ги разбираем, да ги онагледим с материали, които имаме било то с компютър с картинка, било то с някой синоним, който те да разберат”, добавя Таня Иванова.

Благодарение на средствата от „ Българската Коледа” към този момент три години могат да идват тук всеки ден, а напредъкът е забележим.

„ Без тези финанси не знам по какъв начин бихме могли да се оправим. Много сме благодарни”, означи Красимира.

Затова семейство Жечеви ще продължат да разчитат на „ Българската Коледа”, а за децата си пожелават да израснат пълноценни хора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР