За поредна година България отбелязва Световния ден за борба с

...
За поредна година България отбелязва Световния ден за борба с
Коментари Харесай

Имало е доказателства за взаимодействие между биологията на SARS-CoV-2 и рака

За поредна година България отбелязва Световния ден за битка с рака - 4 февруари в изискванията на пандемия от COVID-19. Въпреки че е измежду страните с висока онкологична заболеваемост (по данни на Globocan 36 451 българи са чули диагнозата " рак " през 2020 година, а 19 460 са изгубили живота си в резултат на онкологично заболяване), страната ни е на едно от последните места по профилактика на рака, който в някои случаи е изцяло лечим, в случай че е открит в точния момент.

По този мотив проф. Петранка Троянова, шеф на Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ, изясни че съществуват голям брой доказателства за взаимоотношението сред биологията на SARS-CoV-2 и рака . Данните демонстрират, че пациентите с рак са по-склонни да:
ü бъдат инфектирани от SARS-CoV-2 ü да развият тежки форми на COVID-19 ü да умрат вследствие на COVID-19
От друга страна SARS-COV-2 може да има туморогенна дарба . Вирусът може да индуцира продукцията на фактори, които да задействат спящи ракови кафези и да провокира рецидиви и градация на заболяването .

Вече се знае, че по-голям риск за заразяване с COVID-19 имат: заболели с рак на белия дроб и с онко-хематологичне болести, пациенти, минали лъчетерапия, химиотерапия или имунотерапия и неотдавна претърпелите трансплантация на костен мозък или стволови кафези.

Пушачите и пациентите, страдащи от рак на белия дроб, имат по-висок риск да развият тежката форма на заболяването COVID-19 .

Международният съюз за надзор на рака (International Union Against Cancer, UICC) започва нова тригодишна акция Close The Care Gap , призоваваща за превъзмогване на неравенствата и за основаване на по-справедлив достъп до онкологична помощ. Кампанията сплотява лица, организации и държавни управления от целия свят в опит да основат по-добра осведоменост и посредством силата на знанието да приближат до елементарните хора раковата профилактика, диагностика, лекуване и грижи, без значение от разликите, свързани със социално-икономически фактори, стигми и дискриминации.
 Ваксината против човешкия папиломен вирус фрапантно понижава случаите на рак на маточната шийка
Ваксината против човешкия папиломен вирус фрапантно понижава случаите на рак на маточната шийка

Това са исторически резултати

Факти за онкологичните болести:
ü Ракът е втората по периодичност причина за гибел в международен мащаб. ü Международната организация за проучване на рака пресмята, че един на всеки пет мъже и една на шест дами по света ще развият рак през живота си, като един на всеки осем мъже и една на всеки единадесет дами ще изгубят живота си поради заболяването. ü България е измежду страните с висока онкологична заболеваемост. По данни на Globocan през 2020 година новите случаи на рак са 36 451, а 19 460 индивида са изгубили живота си. В България най-разпространен е туморът на простатата 13,7%, следван от колоректалния карцином 12,8%, ракът на белия дроб 11,8% и този на гърдата 11,1%. Най-чест при мъжете е ракът на простатата, следван от този на белия дроб и колоректалният карцином. При дамите преди всичко е ракът на гърдата, следван от този на тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР