За поредна 15-а година турският гигант Султан Кьосен е най-високият

...
За поредна 15-а година турският гигант Султан Кьосен е най-високият
Коментари Харесай

За поредна 15-а година турският гигант Султан Кьосен е най-високият човек в света

За поредна 15-а година турският колос Султан Кьосен е най-високият човек в света. Турският колос Султан Кьосен неотдавна отпразнува следващата си годишнина от удостояването си с купата най-голям човек в света. Той е гражданин на Дерик в югоизточната провинция Мардин.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guinness World Records (@guinnessworldrecords)


Кьосен е висок 251 см и за първи път е записан в Книгата на върховете на Гинес през 2009 година Тази година той още веднъж си обезпечи място в изданието Световните върхове на Гинес за 2024 година Постижението беше маркирано в Италия.

Как живее най-високият човек на планетата?

42-годишен мъж е роден с генетично заболяване. Височината му стартира да нараства бързо от 10-годишна възраст заради хиперсекреция на растежен хормон, което също води до здравословни проблеми, по-специално болки в ставите и дисторция на костите.

За първи път Кьосен се появи на страниците на Книгата на върховете на Гинес през 2009 година: тогава височината му беше 246,5 см. Експертите записаха и необичайния размер на ръцете му – 27,5 см от китката до върха на междинния пръст.

Две години по-късно, през 2011 година, Султан е измерен още веднъж и се оказва, че е пораснал до 251 см, а дължината на ръцете му е повишена до 285 см. И до през днешния ден никой не може да надмине тези феноменални числа.

И макар че големият му напредък затруднява всекидневието на рекордьора, той не се предава и даже съумя да посети 120 страни по света.

Сега мъжът отлетя за Италия, с цел да взе участие в фотосите на известното шоу. По време на фотосите Кьосен радостно поддържа връзка с почитателите си и показва неповторимите си размери. Мъжът призна, че доста обича сладкиши и с вкус изяде ябълка пред телевизионните камери, която изглеждаше дребна в голямата му длан.

Освен това Султан неведнъж е ставал обект на научни проучвания. Учените учат положението му, с цел да схванат по-добре механизмите на развиване на гигантизма и обвързваните с него болести.

Въпреки физическите си ограничавания, този неповторим гражданин на Турция продължава да въодушевява милиони хора със своя оптимизъм и непреклонен дух.

Между другото Султан е с цели 36 см по-висок от най-високата жена в света Румейсу Гелги и по тази причина с право се счита за най-високия човек в историята.

Източник: 24 Life/Превод SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР