За пореден скандал от днешния ден, свързан с машините за

...
За пореден скандал от днешния ден, свързан с машините за
Коментари Харесай

Гръмна нов скандал: Сиела пробва да изнесе машините без разрешение

За следващ скандал от днешния ден, обвързван с машините за гласоподаване, извести уеб страницата " Епицентър ". Според медиата, довечера към 20 часа, след края на съвещанието на ЦИК, което взе решение гласуването да бъде с хартиена бюлетина, се получава писмо от " Сиела " - компанията, притежател на машините. 

От него излиза наяве, че по всички посоки за страната, без София, са излезли конвоите с машините за гласоподаване и са потеглили за регионалните центрове, макар решението, че гласуването ще е с бюлетина. Към този час единствено в Перник са били доставени, другите са били на път. Скандалното е, че ЦИК въобще не е давала позволение машините да излизат от склада.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова незабавно е свикала ново съвещание на ЦИК. На него се приема решение, с което дават инструкции на Министерство на вътрешните работи да върнат всички машини неотложно в склада и да ги приберат до 24:00 часа тази нощ.

Както е известно, Централната изборна комисия разпореди на " Сиела Норма " АД да извърши дейностите по техническото обезпечаване на машинното гласоподаване в изборите за локална власт на 26 октомври 2023 година Тази години " Сиела Норма " изиска 3 милиона лв. повече от оптимално избраната от ЦИК по публичната поръчка,  обвързвана с машинното гласоподаване на идните локални избор. Отначало ЦИК не одобри препоръчаната цена и на два пъти изиска нови ценови оферти от " Сиела Норма ".

В резултат на договарянията участникът понижи първичната цена единствено с към 200 000 лв.. Окончателното предложение на " Сиела Норма " за първи тур е 7 397 975 лв., като цената за втория тур ще се дефинира на база действително осъществени действия съразмерно на броя секции, в които ще има втори тур, изясни заместник-председателят на Комисията Емил Войнов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР