За показанията им научаваме от трите съдебни решения на Административния

...
За показанията им научаваме от трите съдебни решения на Административния
Коментари Харесай

Полицаи в защита на биячите: Смазаната от ритници и снимана Цвети била ранена от протестиращите

За показанията им научаваме от трите правосъдни решения на Административния съд – София град по тъжба на осъдените ченгета, с които Фрог разполага. От тях излиза наяве, че до момента в който е текла вътрешната инспекция, сътрудниците на биячите са се пробвали да ги измъкнат от калта, като са показали нещата напълно в тяхна изгода. Според показанията им хората надали не са отговорни, тъй като са се държали нападателно, хвърляли са предмети, застрашавали са даже живота им. Така те оправдават завличането на младежите зад колоните на Министерски съвет. Куриозното е, че никой от очевидците – ченгета не дава информация за това, че протестиращите са били свиреп бити, въпреки, да са били вързани с белезници.

Трима от осъдените служители на реда са оспорвали наказванията си. Това са С. Г. С, Д. Б. Д и А. Т. А., всички чиновници в звеното „ Специализирани полицейски сили “ към Столична дирекция на вътрешните работи. Първият е получил наказване „ възбрана за повишение в период от 1 година, а сътрудниците му неодобрение за 6 месеца. От предоставените материали излиза наяве, че на никое място не се показва, че против тях е формирано наказателно гонене от страна на прокуратурата. За сметка на това е упоменато, че против битите младежи са повдигнати обвинявания за безчинство. В правосъдните решения се чете, че НСО е предоставило въпросния абсурден запис незабавно, откакто от Столична дирекция на вътрешните работи са го изискали.

И по трите дала, прегледани от разнообразни сформира, се прави извод, че върху битите младежи е упражнена непозволена физическа мощ. От тези решения излиза наяве, че дисциплинарна комисия на Министерство на вътрешните работи не е коментирала данни за формиране на наказателни производства по отношение на служителите на реда. Съдът е приел също по този начин, че чиновниците на СПО към Столична дирекция на вътрешните работи са нарушили освен българските закони и Конституцията, само че и европейската спогодба по правата на индивида.

Посочва се още, че едно от момчетата – Евгени Марчев, е бил с комоцио, като диагнозата му е открита в „ Пирогов “. Съдебните сформира са безапелационни, че се касае за упражнено принуждение, без да е било налице нужда за това.

Ето какво написа за Цвети в делото: Ц.Ц. дала сведения по досъдебно произвеждане на 10.07.2020 година, в което изложила, че в същия ден с приятеля си …, отишла на митинга и е арестувана поради хулигански прояви. Полицаите ненадейно влезнали в тълпата, хванали я, влачили я, ритали я, биели я по цялото тяло. Ударена е в земята по главата, текло ѝ е кръв от носа и челото, поставени са ѝ белезници. Ц.Ц. дала информация, че когато към 22:00 часа, напрежението повишено, служителите на реда, въоръжени с маски, щитове и палки, тръгнали напред и навлезли в тълпата с изключителна експанзия.

Двама от тях я сграбчили, биейки я с ръце, блъснали са я на земята, където тя паднала върху лицето си, получавайки охлузвания по челото си. Единият служител на реда я стиснал за гушата, а другият ѝ сложил белезници - двамата я влачели по земята. Пуснали я покрай колоните до Ларгото. Ц.Ц съумяла да се изправи сама - тогава пристигнали разнообразни служители на реда от тези, които я задържали. Тя видяла и други арестувани лица, измежду които приятелят ѝ, сложени в легнало състояние с лице към земята. Част от служителите на реда стъпвали по вратовете им и ги снимали с телефони.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР