За пожари следят и камери, монтирани на кула на изхода

...
За пожари следят и камери, монтирани на кула на изхода
Коментари Харесай

Използват дронове в борбата с горски пожари в Хасковско

За пожари наблюдават и камери, инсталирани на кула на изхода на града Хасково, които предават картина в действително време.

Хасково

3 дрона ще оказват помощ на хасковските пожарникари в битката със стихиите. Те развиват скорост до 130 км/ч., като предават видео до 5 километра. С тях ще може по-бързо да се дефинира площта и мащабът на бедствието.
контрольор Веселин Бекяров, РСПБЗН-Хасково: След идването на профилирана система за въздушно наблюдаване, незабавно щом вдигнем дроновете, ще можем да забележим дали от другия завършек на пожара, който може да е даже след 1-2 км, дали там не гори някоя вила, тъй че по-целесъобразно да използваме хората си.
Камери също ще наблюдават за вероятно злополучие. Те са инсталирани на висока 28-метрова кула, ситуирана на изхода на Хасково. Обхващат радиус до 20 км и предават картина в действително време в центъра за видеонаблюдение в постройката на общината. При пожар системата изпраща автоматизиран имейл.
Валентин Спенджаров, специалист в община Хасково: Тя изпраща информация по тази причина дали има промени, температурни, внезапни в дадена повърхност, защото има термовизионна камера и камера за наблюдения, която да откри дали в действителност сигналът е меродавен.
Огнеборците обаче още не могат да не помнят лятото на 2016 година, когато стихията погълна над 30 000 декара в Хасковско. Главно поради почистване на сухи треви и палене на стърнища.
контрольор Веселин Бекяров, РСПБЗН-Хасково: По нашите правила са от 200 до 2000 лв. е санкцията за палене на открит огън, тъй че ще бъдем безкомпромисни, в случай че установяваме, че някой е запалил открит огън, даже това да не провокирало пожар.
От Държавното горско стопанство оповестиха, че са изпълнили всички предписани превантивни ограничения, а чиновниците им дежурят по график. От началото на годината са регистрирани 5 пожара, обхванали 128 декара гори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР