За почти четири години, откакто се занимава с дела за

...
За почти четири години, откакто се занимава с дела за
Коментари Харесай

Няма окончателна ефективна присъда за корупция сред висшата власт

За съвсем четири години, откогато се занимава с каузи за корупция, спецпрокуратурата не е постигнала нито една дефинитивна ефикасна присъда. Това стана ясно от думите на новия ѝ началник Валентина Маджарова. Във вторник бе регистрирано, че единствено за предходната година на съд за корупция са предадени 56 души. Петима от тях са наказани, само че влезнало в действие дейно наказване няма.

" Влязла в действие неоправдателна присъда ефикасна няма, има постановени такива, само че не са влезнали в действие. Единицата като мярка за каузи, за проблеми на профилираната прокуратура няма нищо общо с единицата като мярка за проблеми на какъв да е различен орган на правосъдната власт. Има дело и е реализирана неоправдателна присъда по отношение на министър, на две инстанции този министър е наказан, чакаме последната инстанция. Имаме реализирани неоправдателни ефикасни присъди във връзка с кметове, само че не са влезнали в действие. Обвинителната теза ние си я поддържаме ", съобщи тя.

Едно от дребното каузи, с които спецпрокуратурата може да е похвали, е това против някогашната кметица. Според решението на втората инстанция тя би трябвало да лежи осем години поради пожелан рушвет от строителния бизнесмен Александър Ваклин. Присъдата ѝ не е дефинитивна.

Също на две инстанции бе наказан и някогашният. Той бе упрекнат в занемареност при отдаване на концесия на мини " Бобов дол " през 2006 година

Делата за корупция бяха пратени в профилираната прокуратура през ноември 2017 година Институцията проработи при започване на 2012 година като концепцията бе да се концентрира върху делата против проведената престъпност. След това обаче последователно бе натоварена и с други пълномощия, измежду които следствията за корупция. Позицията на спецпрокуратурата е, че не стопира да работи, само че се занимава с тези каузи от скоро, а те са комплицирани и изискват време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР