За по-малко от седмица коктейл, инжектиран в организма на млада

...
За по-малко от седмица коктейл, инжектиран в организма на млада
Коментари Харесай

Футуролог: Учени инжектираха елексир на младостта в млада мишка и успяха да преобърнат процеса на стареене

За по-малко от седмица коктейл, инжектиран в организма на млада мишка, е съумял да преобърне процеса на стареене на животното. Това заяви в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " с водещ Ива Дойчинова футурологът доцент доктор Мариана Тодорова, уточнявайки, че коктейлът, наречен елексир на младостта е взаимна разработка на Медицинското учебно заведение в Харвард (Harvard Medical School) и Масачузетският технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology).

" Идват въпросителните до каква степен това би подействало на стара мишка. Защото е доста по-лесно, когато са почнали процесите ние да ги преобърнем, а е друго, в случай че те са се случили, има хронологичност, насъбрани във времето вреди и вреди в клетките - дали коктейлът ще проработи тогава ", разяснява Мариана Тодорова.

По думите й обаче макар, че проучването е в начална фаза, то е многообещаващо: " Оттук насетне идват огромните провокации това да се случи във всички етапи и освен в организма на мишка, а и в организма на човек. Макар мишката да е бозайник, топлокръвен, с алена кръв, само че няма толкоз комплицирана организмична система като човешката, само че учените са уверени, че еликсирът ще проработи ".

" Този коктейл е изработен от стволови кафези. Те могат да се изземат от плацента и от кожни кафези на възрастен организъм - може да бъде и на самия човек. Тези кафези обаче бидейки към този момент кожни и от възрастния човек имат така наречен клетъчна памет. Те имат памет освен, че са кожни кафези, само че имат памет по какъв начин този човек, притежател на тези кожни кафези, е живял и по какъв начин събитията са му въздействали ", добави футурологът и даде образци.

" По чисто климатичен белег клетъчната памет на един скандинавец ще е друга от тази на един африканец, по отношение на климата, въздействието и здравето на тази кожна клетка. Богатството на един западноевропеец и положителното хранене, умерената отмора - хубавият живот ще дадат друга клетъчна памет на кожната клетка, която би се трансформирала в стволовата от тази на човек, живеещ в недостиг, сурови условия, неприятно хранене, прилагане на опиати и на други неразрешени субстанции ".

Доц. доктор Мариана Тодорова сподели още, че съгласно учените от Харвард и MIT, с цел да проработи този коктейл би трябвало да бъде решен и етичният проблем да не се взимат стволови кафези от ембриони: " Най-чисто е да се употребяват лични модифицирани кафези, които от кожни стават стволови, само че би трябвало да им бъде изчистена клетъчната памет, тъй че да няма обратимост от всичките тези фактори, тъй като тези фактори идват разследване на епигенетиката, на другите условия на всеки човек - условия, в които той обитава. Учените считат, че в случай че те решат това и създадат опцията да заличат клетъчната памет, процесът на забавянето на стареенето ще може да се случи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР