За по-малко от пет месеца Цветана Пиронкова окончателно се преобрази

...
За по-малко от пет месеца Цветана Пиронкова окончателно се преобрази
Коментари Харесай

Спортист №1 на България си пробива път обратно към Топ 100

За по-малко от пет месеца Цветана Пиронкова дефинитивно се преобрази от пенсионирана тенисистка още веднъж в част от елита на професионалната верига. Само с два изиграни шампионата в края на объркания поради пандемията от ковид сезон 2020 отсъствалата повече от три години пловдивчанка си върна статута на първа ракета на България при дамите. А при започване на 2021 година даде индикации, че скоро още веднъж ще е част от Топ 100 на международната класация.

След като направи шеметното си завръщане на US Open през септември и затвърди положителните усещания на " Ролан Гарос " през октомври, Пиронкова безапелационно заслужи премията за " Спортист на годината " в обичайна анкета измежду спортните публицисти през декември. И в допълнение оправда наградата с триумфално присъединяване в квалификациите за Australian Open, с което откри акцията си през новия сезон.

На пресявките, извършени тази седмица в Дубай (ОАЕ) от съображения за сигурност против разпространяването на COVID-19, българската топтенисистка (№136 в света) реализира три безапелационни победи и заслужи място в главната скица на първия за годината шампионат от Големия шлем. Цвети започва с погром - 6:0, 6:1 над Киока Окамура (Яп), продължи с нов експресивен триумф - 6:0, 3:6, 6:1 над Хан На-Лае (Кор), и завърши триумфалния си поход с 6:3, 7:5 над Маргарита Гаспарян (Рус).

" Имам доста неща, върху които към момента би трябвало да работя в играта си. Все отново това са първите мачове за сезона. Но съм в действителност щастлива, че съумях да се боря във всички срещи. Също и душевен имаше доста подли моменти " , показа тенисистката, откакто загуби единствено един сет в първите си три мача за годината.

Така тя си подсигурява, че и третата ѝ поява след рестарта в кариерата ще бъде на " мейджър " шампионат. По подигравка на ориста Пиронкова ще направи самобитен персонален Шлем от мачове единствено в най-престижните шампионати, защото последното ѝ присъединяване преди паузата беше... на " Уимбълдън " през 2017 година До края на оня сезон българката лекуваше травма в бедрото, а през идната година излезе по майчинство и възобнови кариерата си едвам предишното лято на US Open в Ню Йорк. След това тя се включи с " уайлд кард " на " Ролан Гарос " в Париж, а в този момент извоюва мястото си през квалификациите на АО в Мелбърн (8-21 февруари).

" Сега като се замисля, в действителност играя единствено в Големия шлем, откогато се завърнах, към този момент три следващи шампионата - откри самата Цвети след финалния дуел в ОАЕ. - Това е спомагателна мотивация за мен, тъй като в действителност обичам Шлема и съм толкоз щастлива да бъда тук. "

От завръщането си на корта Цветана Пиронкова към този момент има изиграни 10 мача, като е изгубила единствено два от тях - в три сета против Серена Уилямс на 1/4-финалите в Съединени американски щати и в три сета против Барбора Крейчикова в III кръг във Франция. Благодарение на това, на 33 година и единствено с две участия и половина някогашната №31 в света небрежно си проправи път до подножието на първата стотица в женската асоциация (WTA). С новите три триумфа в ОАЕ пловдивчанката си обезпечи напредък със седем позиции в класацията на WTA и при обновяването ѝ идния понеделник ще бъде под №129.

За Пиронкова присъединяване в Австралия ще бъде общо 13-о и първо след 4-годишно неявяване. Цвети в никакъв случай не е стигала по-далеч от II кръг на Australian Open, като за последно съумя да преодолее първото ходило в шампионата през 2015 година Очаква се тя да отпътува за Зеления континент най-късно на 25 януари, с цел да премине на място наложителната двуседмична карантина за всички участници в австралийския " мейджър " през 2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР