За по-малко от година проблемът с дефицита на чипове ще

...
За по-малко от година проблемът с дефицита на чипове ще
Коментари Харесай

Дефицитът на чипове – един проблем, много промени



За по-малко от година казусът с недостига на чипове ще бъде решен, предвижда в подкаста „ На всяка цена “ изпълнителният шеф на Аутомотив клъстера в България арх. Любомир Станиславов . По думите му в Европа към този момент се построяват доста нови индустриални мощности, тъй като бизнесът е осъзнал, че е по-сигурно да възнамерява доставки от близка европейска страна, в сравнение с от далечна Азия. Прогнозите са, че до края на 2023 година рецесията с чипове изцяло ще бъде решена, само че съгласно Станиславов поради бързото строителство на нови фабрики, това ще се случи доста по-рано.

До построяването на нови мощности съществуващите производители имат доста повече поръчки, което има и положителен резултат върху българските компании от автомобилната промишленост. Още преди рецесията с Ковид-19 белгийската компания „ Мелексис “ е почнала да строи нова мощ в България, където към този момент има дружество, с което е изпреварила събитията, разяснява Станиславов, съгласно който обаче капацитетът пред развиването на автомобилния отрасъл в България е доста по-голям и страната ни не се възползва изцяло от основаните благоприятни условия.

Той е изцяло склонен с тезата, че промишлеността с произвеждане на чипове е основна за икономическата сигурност и самостоятелност на Стария континент. Ето за какво специалистът изцяло приветства концепцията за основаване на европейско законодателство в тази посока.

 арх. Любомир Станиславов

10 % по-малко чипове по отношение на предкризисните равнища

При първата вълна от Ковид-19 огромна част от автомобилните фирмите са отсрочили поръчките на чипове. В същото време производителите на чипове са потърсили други клиенти, а това е добре пристигнало за фирмите от гейминг промишлеността да вземем за пример, добави Станиславов. С възобновяване на пазара обаче за аутомотив промишлеността към този момент е нямало задоволително количества чипове, защото производителите им е трябвало да обезпечат новите си поръчки за други браншове, изясни специалистът и акцентира, че сега в света се създават до 10 % по-малко чипове от преди рецесията.

И този проблем обаче към този момент се преодолява от автомобилната промишленост. Все по-ясно се обрисува наклонността да се продават нови коли без избрани функционалности, които да бъдат добавени на по-късен стадий, когато към този момент има задоволително чипове, изясни Станиславов. Пример за това е избрана функционалност на чистачките, която може да бъде добавена на по-късен стадий, когато има нужните съставни елементи.

От страха до иновативността – пътят на Ковид рецесията в автомобилната промишленост

Първата вълна на ковид идва с отвод от поръчки в доста компании в автомобилната промишленост. Страхът от незнайното ги кара да освободят огромна част от хората, защото не могат да им обезпечат претовареност, изясни Любомир Станиславов. По думите му обаче след първия локдаун фирмите са съумели да трансформират организацията на работата си и още веднъж са почнали да наемат хора. За да отговорят на новите провокации, огромна част от тях имат нови разработки – да вземем за пример лични системи, с които да пречистват въздуха в работните пространства.

Между първата и втората вълна на ковид – презапасяване с съставни елементи

Възстановяването от първия локдаун и последствията върху автомобилната промишленост идва с бързо възобновяване в бранша, като предходната година се оказва много сполучлива за част от сектора, изясни Станиславов. По думите му като се изключи че поръчките са се завърнали, в месеците на свободно придвижване и ниска заболеваемост от Ковид-19 част фирмите са се презапасили с съставни елементи, поради което производството е траяло.

„ След това доста бързо се върнахме от проблемите преди рецесията. Един от тях е дефицитът на квалифицирана работна ръка, който бе разискван на съвещание на Управителния съвет на Аутомотив клъстера “, разяснява изпълнителният му шеф. По думите му това е сигурен сигнал, че не просто има възобновяване от предкризисните равнища, само че има и действителен след рецесията.

Как рецесията с ковид промени автомобилната промишленост и за какво е по-евтино да караме електромобил? Кога самостоятелните транспортни средства ще бъдат действителност? Отговорите на тези и още доста други въпроси може да научите в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР