За пета поредна година Българският дарителски форум (), фондация Работилница

...
За пета поредна година Българският дарителски форум (), фондация Работилница
Коментари Харесай

Теодора Бакърджиева, Български дарителски форум: Бизнесът в България става все по-отговорен към обществото

За пета поредна година Българският дарителски конгрес (), фондация " Работилница за цивилен начинания " и " Лидл България " сплотяват старания в поддръжка на дребни локални начинания в цялата страна. По грантовата стратегия " Ти и Lidl " все още са финансирани 119 цивилен хрумвания в 58 обитаеми места. Тази година след извършено допитване измежду организации и специалисти от гражданския бранш университетските среди и медиите се стигна до разширение на програмата, наречена " ". По тематиката за дарителската просвета и бизнеса в страната разяснява Теодора Бакърджиева, изпълнителен шеф на БДФ - мрежовата организация, която от 2004 година сплотява огромните компании и фондации донори в България.

Госпожо Бакърджиева, каква е ролята на Българския дарителски конгрес в програмата " Ти и Lidl "?

" Лидл България " е част от мрежата на Българския дарителски конгрес. В рамките на това съдействие членовете ни постоянно се обръщат към нас със питане за експертно разискване на разнообразни хрумвания. Още преди стартирането на програмата " Ти и Lidl за по-добър живот " екипът на " Лидл " дружно с сътрудниците от фондация " Работилница за цивилен начинания " ни предложения да мислим по структурирането и моделирането на самата стратегия. Ние способстваме чисто експертно за съдържателната рамка, а след това и за трансформацията, която стана факт тази година.

В какво се състои тази промяна, има ли добавена стойност?

Името на програмата стана " Ти и Lidl за нашето на следващия ден ", а сферите за кандидатстване по нея към този момент са пет - #BeFair, ориентирана към планове за обществена правдивост и равенство; #BeActive за начинания, свързани с дейния метод на живот, и #BeVocal, която ще поддържа медийни и журналистически планове, с цел да подкрепи популяризирането на гражданската сила в страната и положителните образци. #BeGreen, която е ориентирана към опазването на околната среда, и #BeLocal, която ще подкрепя сфери като просвета и историческо завещание. От тази година тематиката за образованието става водоравен принцип, което значи, че може да има просветителни планове във всяка от останалите области. Също по този начин с изключение на сдружения, фондации, организации с нестопанска цел, читалища и учебни настоятелства към този момент могат да вземат участие и младежи под 18-годишна възраст, както и медии и публицисти.

Другата смяна също е доста основна и се отнася до размера на финансовата поддръжка, която получават организациите. От тази година " Лидл България " ще отделя по 5 ст. (вместо досегашните 3 ст.) за всеки касов бон в магазините на веригата за интервала на фондосъбиране, който тази година ще е от 18 септември до 18 октомври.

Защо определяте метода на " Лидл България " във връзка с тази грантова стратегия като реформаторски?

Новаторството е в две посоки. От една страна, смелото и изцяло осъзнато решение на равнище топ мениджмънт от страна на компанията да направи смяна в една дарителска стратегия, основана на действителна и справедлива оценка на потребностите измежду получателите на тази поддръжка. От Lidl можеха да подходят експертно и да трансформират програмата в различен аспект, обвързван със самата механика. Това също е добър експертен метод, основан на изследвания. Но на процедура компанията реши да приложат допитване до екипи на организации, които са директно заинтригувани от реализирането на програмата. При това се допита както в най-широк смисъл - за цели и тематичен обсег, за самата механика, за метода, по който се вземат решенията за това по какъв начин да се осъществя подкрепата; по този начин и напълно съответно. Всички тези стъпки са почтени за почитание сами по себе си. Така се прави, с цел да е същинска трансформацията и да докара до действителна позитивна обществена смяна на равнище разнообразни общности.

Вторият аспект е образецът, който Lidl дава за това, че намерено споделя всяка стъпка от цялостния развой по трансформирането - изследване, резултати, дейности в посока смяна. Процесът е транспарантно, ясно и налично показан като запас, който може да бъде употребен от всички, които желаят по логичен метод да провеждат обществено виновните си стратегии.

Как се промени дарителската просвета в страната с годините? Българинът, както и бизнесът научиха ли се подаряват?

Дарителският конгрес всяка година прави изследване за съответни дарителски практики, какви са трендовете за развиване на филантропията в страната. От тазгодишния разбор, който се базира на публични данни, само че включва и национално представително изследване за публичните настройки, вършим няколко съществени извода.

От една страна, бизнесът като обществено виновен и зает продължава да има водещо място по мярка предоставени средства за разнообразни дела. Това е предстоящо, защото бизнесите, изключително тези, които са част от огромни интернационалните корпоративни фамилии, а и сполучливият локален бизнес, имат лидерска позиция за въвеждане на положителни бизнес модели. Наблюдаваме все по-отговорно държание към обществото ни. Ако допреди години приемахме за обикновено бизнесът да откликва и да подарява единствено по огромни християнски празници като Коледа и Великден или при зародили филантропични или естествени рецесии, към този момент следим практики, с които се вижда по какъв начин виновният бизнес осъзнато е взел решение да поддържа дълготрайно смяна в съответни сфери и политики. Като това държание не е единствено в отговор на проблематични обстановки, а и за поощряване на устойчиви и дълготрайни начинания и планове.

Второто, което виждаме, е във връзка с самостоятелното дарителство - усилва се, въпреки и гладко, броят на хората, които подаряват, както и цената на дарените средства. Всеки втори българин подарява - пари, време или материална поддръжка. И тук се вижда, че не се чака кампанийно да бъде подкрепена една или друга идея, а хората разпознават дарителството като сполучлив инструмент, механизъм, с който могат да способстват за съответен отговор на спешни и незабавни обстановки, по този начин и на значими за тях дела в разнообразни сфери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР