За пета поредна година Българският червен кръст проведе национално състезание

...
За пета поредна година Българският червен кръст проведе национално състезание
Коментари Харесай

Възрастни хора показаха пред БЧК умения при бедствие

За пета поредна година Българският червен кръст организира национално съревнование по бедствена подготвеност за възрастни хора. Участие взеха 75 души над 60 години от 15 области в страната, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Специално жури оценяваше реакцията на възрастните по първа помощ и психосоциална поддръжка и знания за техните права. За надпреварата в образователния център на БЧК в Лозен участниците се приготвят цяла година.

„ В това забързано всекидневие ние забравяме по какъв начин да овластим възрастните хора, които стават все по-голям брой в нашето общество. Надявам се, че с това, което вършим през годината сме потребни да бъдат част от своята локална общественост и да се усещат значими. В последна сметка на един възрастен не му би трябвало повече от една добра дума “, описа за БГНЕС доктор Надежда Тодоровска, зам.-генерален шеф на БЧК.

„ Когато ги обучавахме попитахме какво би трябвало да вземете първо когато стане земетресение, излизайки от вкъщи- един споделя очилата, различен хапчетата. Забравят най-важното- вода “, показа наблюденията си Тодоровска.

Състезанието на БЧК дава опция на възрастните да бъдат потребни, счита инсп. Мария Ботева от „ Пътна полиция “, която следи един от изпитните модули реакция при ПТП.

Симулацията на случая включваше аварирал автомобил с две млади девойки. Едно от тях беше изведено от возилото и сложено встрани. Другото момиче е към момента в колата. Един от участниците в тима почисти раната и направи всичко належащо да стабилизира потърпевшото момиче до идването на колата за спешна помощ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР