За пет години, откакто е станал главен прокурор, Сотир Цацаров

...
За пет години, откакто е станал главен прокурор, Сотир Цацаров
Коментари Харесай

Борис Велчев: Откакто е главен прокурор, Сотир Цацаров не е изслушван от парламента

За пет години, откогато е станал основен прокурор, Сотир Цацаров не е изслушван нито един път от Народното събрание и Народното събрание не е намирало време да одобри годишните му отчети. Това разгласи ръководителят на Конституционния съд Борис Велчев пред Дарик радио.

" Аз не помня подобен случай ", разяснява Велчев и добави, че него и неговите отчети са били изслушвани всяка година. По думите му това демонстрира, че в мандата на Цацаров Народното събрание не е задоволително интензивно да осъществя правото си да изслушва основния прокурор. Шефът на Конституционния съд съобщи още, че чете годишните отчети на Цацаров, които са обществени, и в тях имало ужасно забавни оферти към Народното събрание и " би било хубаво Народното събрание да изслушва тях, а не да пита за съответни каузи ".

Преди време конституционните съдии излязоха с решение, че депутатите нямат право да питат основния прокурор за съответни следствия. Повече четете тук.

Велчев разяснява и други настоящи тематики без да навлиза в съответни въпроси, защото множеството от тях са стигнали или следва да стигнат до Конституционния съд. Сред тях е и концепцията на ръководещите за отпадане на отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията.

" Не мога да си показва обстановка, при която да се възвърне изтекла отминалост ", съобщи Велчев.

Той сподели още, че не вижда проблем към профилирания съд да се трансферират каузи съгласно техния причинител, а не съгласно типа на закононарушението. Това е главният мотив против преместването на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализирания углавен съд, което стана факт след 5 ноември, когато влязоха в действие измененията в Наказателно-процесуалния кодекс.

Той попита би ли било редно да се сътвори профилиран съд за закононарушения, осъществени от малолетни, и си отговори самичък - съгласно мен: " да ". Бившият основен прокурор изясни, че е бил измежду гневните последователи " за " основаването на спецправосъдие. Повече за това спецсъдът ли е мястото за делата за корупция по високите етажи на властта четете тук. Иначе Конституционният съд бе сезиран за преместването на делата за " висока " корупция и от Върховния касационен съд, и от адвокатурата. Предстои произнасянето му.Велчев разяснява още, че в последните години българската политика се свежда до повдигане на звук. Призна си, че е подходил наивно като е считал, че референдумът за мажоритарен и електронен избор и понижаване на държавната дотация за партиите, ще развълнува повече хора. Допълни, че му се е желало резултатите от него да доведат до по-конкретни решения.
За евромониторинга на правосъдната ни система Велчев съобщи, че в този му тип не вижда да е довел до нищо позитивно, откогато е въведен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР