За пет години има над 400 случая на насилие над

...
За пет години има над 400 случая на насилие над
Коментари Харесай

За 5 години: 400 случая на насилие над медици, само 15 присъди за тях

„ За пет години има над 400 случая на принуждение над медицински лица, които са приключили единствено с три ефикасни присъди, а в 15 случая единствено с условна или друга присъда “, сподели омбудсманът Мая Манолова през днешния ден на кръгла маса, отдадена на предварителната защита на експанзията против медицински лица. 

„ За мен това не е нов проблем. През 2013 година в качеството си на зам.-председател на 42-рия парламент бях създател и внесох дружно с други сътрудници оферти за промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат криминализирани похищенията върху лекари и върху медицински лица по време на тяхната работа. Тези похищения да бъдат приравнени като похищенията против служители на реда, против съдии, прокурори, против магистрати ", сподели Манолова.

Според Манолова обаче би трябвало да се търсят други решения за ограничение на експанзията против медици отвън законодателството. Общественият медиатор акцентира, че насилието над медици е демонстрация на първо място на засилващата се експанзия в българското общество, която се дължи на неналичието на правдивост и съпътстващото възприятие за безотговорност. 

Тя уточни, че хроничното недофинансиране в областта на опазването на здравето е другата причина за възходящата експанзия над медици у нас.

„ Според данни на пациентски организации хората към този момент доплащат над 50 %, или близо 50% от лекуването от джоба си. Това, съгласно мен, е причина и за напрежението сред пациенти и сред лекари. Мога да си показва по какъв начин се усеща един доктор, който би трябвало да изясни на пациента, че с цел да му бъде обезпечено най-хубавото лекуване, най-хубавите импланти, консумативи, или нещо друго, което е значимо, е належащо да си доплати. В същото време, това е на фона на мизерното възнаграждение, изключително за някои експерти, изключително за междинния медицински личен състав, против което има 24-часови задължения, труд на няколко смени, заради недостигащи фрагменти ", заключи омбудсманът.

На кръглата маса бяха изнесени данни, от които излиза наяве, че единствено за първите 6 месеца на тази година случаите на посягане над медицински лица у нас са 26, като за съпоставяне за цялата 2016 година те са били 28, а за 2015 година - 47.

Над 100 пък са записаните набези единствено над екипи на незабавната помощ за последните две години и половина.

По информация на лечебните заведения в страната от 2013 година до момента случаите на принуждение над медици са 70-80 приблизително годишно, а ефикасните присъди за същия интервал са едвам 3, като условните, пробацията и санкцията са общо 15.

Сред 1400 интервюирани медицински лица, всеки втори е декларирал, че е бил обект на експанзия. На този декор - 91.2% от медицинските експерти у нас не подават тъжби в полицията и 96.3% не алармират прокуратурата.

Проучване на БЛС регистрира, че едвам 5% от пациентите утвърждават здравната система, а нуждата от доплащане за здравни услуги е измежду главните аргументи за неодобрение на пациентите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР