За педагогическата система на Мария Монтесори знаят всички, които се

...
За педагогическата система на Мария Монтесори знаят всички, които се
Коментари Харесай

7 принципа на легендарната Монтесори

За педагогическата система на Мария Монтесори знаят всички, които се интересуват от детско развиване. Постулатите за образование, въведени от италианката още през предишния век, са известни и през днешния ден.

letidor.ru синтезира 7 правилото на именития възпитател, които могат да бъдат в помощ във всекидневния живот.

1. Детето само си е преподавател

В центъра на системата е детето с неговите вродени привички, знания и пристрастия. На родителите е отредена ролята на въздържан асистент. Те по-скоро оказват помощ то да получи познания, да ги задейства, когато това е належащо.

Дайте му само да избере занятие по собствен усет. Наблюдавайте неговите неповторими качества, гледайте какво провокира любознание у него, какво обича, какво не харесва и уважавайте този избор.

2. Със своето държание възрастните построяват основата на бъдещата персона

Малкото възприема околната действителност от първите си дни. Развива се доста интензивно, а неговото образуване като персона зависи директно от това какво се случва в близост. Детският организъм, за разлика от възрстния, непрекъснато се трансформира, минава през сензитивни периоди (време на особена схватливост към разнообразни типове активност и начини за прочувствени реакции). Съгласно проучванията на доктор Монтесори, на всяка възраст подхожда интервал, когато този или оня табиет се усвоява най-активно.

Поощрявайте любознанието на своето дете, до 6 години то попива всичко като гъба. Именно в тази възраст детето учи без старания и просто събира нужните привички и познания. До 6-7 години се основават всички съществени правила на развиване, основава се неговия темперамент.

3. На детето са нужни независимост и автономия

То последователно престава да се нуждае от опеката на възрастните. Важно е да сте подготвени да се дистанцирате сами от него, в случай че детето се оправя единствено.

Разрешете му да изследва дома и улицата. Разбра се, единствено в границите на безвредното. Поощрявайте неговата самостоятелност в образованието. Контролирайте меко и незабележимо.

4. То учи света с ръцете си

Дайте на дребното колкото може повече благоприятни условия да учи предметите с ръце – шише с вода, маса, растения в размери, които то може да обхване. Това е належащо, с цел да учи предметите независимо и да поправя грешките си.

Счупеното шише с вода ще му подскаже, че би трябвало да е по-внимателно, в случай че желае да утоли жаждата си и да не намокри облеклата си и ще бъде добра основа за привикване към ред. Може да разположите разнообразни предмети на налични за него място, да вземем за пример на ниските лавици на шкафа, с цел да може детето да се добере елементарно само че тях.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР