За пазарите на акции нарастващата инфлация е причина за сериозни

...
За пазарите на акции нарастващата инфлация е причина за сериозни
Коментари Харесай

Стагфлацията – следващото потенциално предизвикателство пред фондовите пазари

За пазарите на акции възходящата инфлация е причина за съществени паники. Атаката на Русия против Украйна направи тези опасения още по-големи, написа Блумбърг.

Решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна докара до скок в цените на всичко – от нефт и храни, до природен газ и алуминий. Тези покачвания биха могли да задушат икономическата интензивност и да изострят разпродажбите на пазара.

Акциите по целия свят потънаха на фона на новината, като главните показатели в Европа и Съединени американски щати към този момент са надълбоко в територията на промяна, до момента в който софтуерният Nasdaq е пред нахлуване в мечи пазар.

„ Следователно резултатите от последните събития могат с цялостно право да бъдат разказани като стагфлационни – растеж на цените и закъснение на икономическата интензивност “, разяснява Томас Бекелман, началник на отдела за ръководството на портфейлите в Euroswitch, правейки паралел със обстановката на пазарите през 70-те години на предишния век.

Тази година пазарите към този момент бяха разтърсени от сигналите на Федералния запас и Европейската централна банка за стягане на паричната политика в опит да бъде укротена инфлацията. Всеки по-нататъшен напън върху цените може единствено да ускори тези опасения.

„ Всичко това се случва в един в действителност неприятен миг за пазарите, тъй като през последната година се опитвахме да се подготвим за идното стягане. Сега сме изправен пред потрес за икономическия напредък, изключително в Европа, само че и съвсем в международен мащаб “, разяснява стратегът на Goldman Sachs Крисчън Мюлер-Глисман

С лихвени проценти, които са покрай дъното, и стратегии за покупки на активи, достигнали своя най-много, централните банки нямат доста благоприятни условия за деяние. Разширяването или усилването на стратегиите за стимулиране на стопанската система може да утежни ценовия напън, а тяхното преустановяване може да изостри забавянето на икономическия напредък, като в същото време с това може да не способства изключително доста за справяне с проблемите в основата на инфлационния скок.

„ За централните банки ще бъде извънредно мъчно да се оправят със обстановка, при която инфлацията се покачва, само че растежът също е заплашен “, съобщи пазарният пълководец на Fidelity International Карстен Рьомхелд. „ Това не е добра среда за бързо възобновяване на акциите “, добави той.

В момента Европейските акции наподобяват най-уязвими. „ Кризата в Украйна показва какъв брой нежни са европейските стопански системи в смисъла на това, че те зависят от вноса на съвсем всичко, изключително от сила “, разяснява Алесандро Тентори, основен капиталов шеф в Axa Investment Managers. „ Тази чупливост може да се окаже негатив за относителните резултати на Европа по отношение на Китай и Съединени американски щати “, добави той.

Основания за оптимизъм

Все отново оптимистите имат вяра, че най-лошото може да бъде избегнато и че преждевременните реакции към военния спор може да открият благоприятни условия пред вложителите, които са по-спокойни и подготвени да мислят в по-дългосрочен проект.

„ Не споделяме незабавно да започнете да купувате всичко, което е поевтиняло, само че при толкоз огромно събитие сигурно ще има несъразмерни реакции и опция за за закупуване на атрактивни активи под тяхната дълготрайна обективна стойност “, сподели Оливър Шарпинг, портфолио управител в Bantleon.

За Тай Хуи, който е основен пазарен пълководец за Азия в JPMorgan Asset Management, измежду основанията за оптимизъм са спестяванията на потребителите, насъбрани по време на пандемията, и обстоятелството, че потребителите в Съединени американски щати и Европа в този момент харчат по-малко от разполагаемия си приход за съществени артикули, като храна и сила.

„ Въпреки че внезапното повишаване на цените на храните и силата ще докара до спад в разполагаемия приход, това не би трябвало да бъде пагубно за цялостното ползване. Рискът от стагфлация ще да бъде управляем, се намерят навременни решения за справяне с спиранията на доставките, породени от спора в Украйна “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР