За първото тримесечие на 2023 г. Commerzbank AG - втората

...
За първото тримесечие на 2023 г. Commerzbank AG - втората
Коментари Харесай

Втората по големина германска банка удвои нетната си печалба - заради високите лихви

За първото тримесечие на 2023 година Commerzbank AG - втората по величина банка в Германия - съвсем удвои чистата си облага, главно с помощта на по-високите доходи от лихви, на фона на повдигането на главните лихви от ЕЦБ.

Нетната облага на банката за интервала януари-март доближи 580 млн. евро, при 298 млн. евро за същия интервал година по-рано, заяви Интерфакс по данни от банката.

Нетните доходи от лихви за тримесечието са скочили с 39% на годишна база, до 1,95 милиарда евро. За интервала чистите доходи от такси и комисионни обаче са намалели с 5,6% на годишна база, до 915 милиона евро.

Предварителната междинна прогноза на специалистите беше за чиста облага на Commerzbank от 481 милиона евро, за чисти доходи от лихви - 1,88 милиарда евро, а за доходи от комисионни - 911 милиона евро, по данни, събрани от самата банка.

" Динамиката на лихвените проценти остава удобна за нас, а събраните комисионни също бяха високи. Ние сме на път да реализираме задачите си за 2023 година, в това число проекта за разпределение на 50% от чистата облага на акционерите ", разяснява основният изпълнителен шеф на Commerzbank Манфред Ноу.

Същевременно Commerzbank усъвършенства прогнозата си за чистия лихвен приход за настоящата година от 6,5 милиарда евро, на 7 милиарда евро. Прогнозата на анализаторите обаче е още по-висока - 7,37 милиарда евро.

Втората по величина немска банка чака чистата й облага за цялата 2023 година да бъде " доста по-висока " от тази година по-рано, която беше 1,435 милиарда евро. Прогнозата на финансовите пазари за този индикатор към този момент е 2,13 милиарда евро.
 Deutsche Bank регистрира най-високата облага от десетилетие, само че ще редуцира
Най-голямата немска банка регистрира най-високата облага от десетилетие, само че ще редуцира " старши " личен състав

Това е 11-ото следващо тримесечие, през което банката излиза на печалба
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР